HÁZI SÜTI ANIKÓTÓL

2014. május 9., péntek

Bodzaszörp

Bár ez tavalyi kép, idén teljesen másképp raktam el, csak nem fotóztam. Nagyüzembe készült, télre is lett, és friss fogyasztásra is! Szép arany színe van, már a spejzban pihennek, Nővérem receptje szerint.:-)))

Mondjuk könnyű úgy bodzát szedni, hogy a langalétra:-D fiamat küldöm.:-)

Álljatok neki bátran ti is, nem nagy dolog, és milyen finom! (nem hiszek a boltos fiúnak, akitől kértem a citrom savat, inkább vegyek tőle bodza szörpöt, nem, nem...:-)

Fenci kérésére beírom a receptet.:-)
5 l üveg, 15-20 fej szép kinyílt bodza virág, amit leszedtem a száráról, 5dkg körül citromsav, 2 citrom karikára vágva. Én citrom füvet is tettem bele. Nem szeretem nagyon cukrosan, így másfél kiló cukrot tettem bele úgy, hogy fél kilót karamellizáltam , majd felöntöttem vízzel, óvatosan!!!! A többit felfőztem cukorszirupnak. Aki édesebben szereti, tehet bele több cukrot. Kihűtöm a szirupot, és beleöntöm az üvegbe, kipótolom a vizet, hogy tele legyen az üveg. 3-4 napig ázik, naponta megkeverem. Majd üvegekbe töltöm, és a hűtőbe teszem, frissen fogyasszuk. Nekem ez nem áll el télre, mindig felforr, de akinek nagyon szuper pincéje van, elmarad. De amit télre raktam el, abba tettem 1 kávéskanál nátrium-benzoátot. Nem szeretem, de így elmarad télre.

6 megjegyzés:

  1. Leirod a receptet? télire még soha nem raktam el, kipróbálnám - igaz nálunk még nincsen, később virágzik.

    VálaszTörlés
  2. Dejò !!!
    Elküldtem a képeke.
    a kisebb korit, nem csatolja valamiért :(
    Majd azt legközelebb megpròbàlom megint.
    Szia
    Lili

    VálaszTörlés
  3. Hm, nagymamám csinált mindig bodzaszörpöt.
    Szólnom kell anyának! :)

    VálaszTörlés
  4. Nem is kell bele tartósítószer, ha felfőzitek és úgy teszitek üvegbe(még melegen) akkor eláll, nekünk múlt héten fogyott el a tavalyi, lehet gyártani frisset:)

    VálaszTörlés