2019. október 6., vasárnap

Utálom az iskolát ☹️

Nem tagadom, utálom az iskolát. Nem a tanárokat, nem a helyet, hanem az egész rendszert. Rosszul sikerült dolgozat hegyek az osztályban. Megoldás szerintük a röpdolgozat sokasága. Vigyük a stresszt a gyerek életébe. Egy példa, környezet 13 gyógynövényt kellett megtanulni, ezt állította a fb csoportba is a tanár. Bemagoltatjuk a gyerekkel, röpdoga 5 kérdés, 5. a növények... Nincs idő rá. 10pont a 22-ből. Miért nem azt mondta a tanár, figyeljetek az egész mezőkből írnak, miért azt mondta a 13 növényből írunk. Mondjuk, ha az a cél,, hogy rossz dolgozat legyen, sikerült osztály szinten is.
Én nem védem Csengét, alapvetően lusta, feledékeny, nem annyira aktív a tanulásban sem. De akkor is. Mondjuk nem mondom, hogy nem örülnék annak, hogy jó jegyeket hozna, ő maga miatt, talán felkeltené a tanulás iránti kedvet. Pedig a négy gyermekünk közül vele a legkönnyebb tanulni itthon.
Mégis utálom az iskolát. És igenis irigylem az alternatív iskolásokat, minek kell osztályozni a gyereket? Mit mutat ez a szám??? És sajnálom Csengét... Még akkor is, ha kicsin múlik, hogy jobb legyen.
És tudom, 20 év múlva nem ezen fog múlni milyen remek ember lesz. Én már tudom. ❤️

16 megjegyzés:

  1. Nekem sem tetszik a rendszer, de ez van, ehhez kell alkalmazkodni. Minden nap tanulok a 2. Es 3. osztalyosommal, a kicsi legalabb erdeklodo, de a nagy pont leszarja. De ugy vagyok vele, h mivrl joeszuek, csak ki kell hoznom beloluk a maximumot, amit tudok.

    VálaszTörlés
  2. A magyar oktatási rendszer jellemzője, hogy arra megy rá, mit NEM tud a gyerek, hogy aztán lealázza, jól elvegye a kedvét a tanulástól. Amikor bekerülnek iskolába mindegyik érdeklődő, kíváncsi, ami előbb utóbb elmúlik. Akkor ez kinek a hibája is? Nem hiszem, hogy a gyereké. Igenis a tanárok is hibásak ebben. Eleve maga a röpdoga is egyfajta terror. Már ezzel is arra megy ki a játék, hogy rosszabb jegyek szülessenek. Biztos lehetne másképp is csinálni. Például, ahogy Jocó bácsi csinálja, keressetek rá a fb-n. Töri tanár, hatalmas szívvel és lelkesedéssel.
    Kitartást nektek Anikó, lehet érdemes lenne másik iskolát keresni Csengének.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még várok a csodára. Csenge szeret itt lenni. Én meg nem követem el azt a hibát, hogy kivetitem a gyerekre az én dühömet az iskolára. Ha azt látom, már neki is nyűg, váltunk.
      Olvasom Jocó bácsit. :)

      Törlés
  3. A gyógynövényekre emlékszem mi is tanultuk tavaly, de minek? Vigyék el a gyerekeket mutassák meg nekik, fogják meg, szagolják meg, tanuljanak róla egy-egy dolgot, hogy mire lehet jó, de felsorolás szerűen és még dogát is írnak mekkora ökörség! A környezet a töri és a többi magolós tantárgy alapozója, ezzel tanulnak meg "tanulni" vagy inkább értelmetlenül bebiflázni dolgokat. Vidd el Csengét zeneiskolába, a zenélés nagyon jól fejleszti a memóriát és még lehet, hogy élvezné is:), de mindenképp könnyebben memorizálna ilyesmiket is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet, van citera a suliba... Majd szorgalmazom. :)

      Törlés
  4. Érdekes, nekünk nem kellett még gyomnövényeket magolni, most hiányérzetem van... :) :)
    Én betiltanám a röpdogákat, dolgozatot is csak egy héttel bejelentés előtt lehetne íratni. Feleléskor csak a jó jegyet írnám be (mondjuk ez nálunk kb. így is van.) Az más kérdés, hogy az oktatás hatásfoka milyen lenne, fene tudja...az iskola viszont biztosan egy élhetőbb hely lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oktatás hatásfoka nem hiszem, hogy a folyamatos számonkéréssel lesz jobb. Itt vannak szinte egész nap a gyerekek. Miért nem lehet érdeklődő kisgyereket tovább is gyerekként kezelni? Nem kisfelnőttek.

      Törlés
    2. Pedig jobb. Nyelvből lényegesen. Rekának mindenképp.

      Törlés
    3. Lehet jobb, meg gyerek függő, sőt tanár függő a dolog.

      Törlés
    4. Nálunk röpdolgozatot is bejelentenek, témazárót pedig egy héttel előtte. Annyira örülök, hogy vége az általánosnak és egy normális gimibe került a gyerek.

      Törlés
  5. mármint bejelentés után :) :) :)

    VálaszTörlés
  6. Kitartás.. nem tudlak mással biztatni, csak ezzel. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm... Pedig olyan jól indult el a nagyoknál a rendszer... Teljesen megfordult. Úgy sajnálom! :(

      Törlés
  7. Az én unokáim még csak óvodások itthon, de vigyázok két iskolásra néha, ők Waldorfba járnak és pénteken együtt csináltuk meg a házit, ami a másodikosnak egy rajz volt, az ötödikesnek pedig másfél oldal olvasás.
    A legidősebb unokám Londonban iskolás, neki is csak rajzolni kell az élményeit, ill. hét végén kapnak feladatot, hogy menjenek ki a parkba a családdal és kapnak egy lapot, hogy miket figyeljenek meg. Ők így tanulnak.
    Sajnálom az itthoni iskolásokat, mert elmegy a kedvük, elvesztik az érdeklődésüket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is sajnálom őket! :(
      Mindig mondom, hogy össze kéne gyúrni a két rendszert és tök jó kis iskola lehetne.

      Törlés