2014. november 25., kedd

Rosszabb vagy jobb?

Mérges Rám, én meg Rá. Mert megint ott tartunk, hogy nem teszi az egyik amit kérek...Végül is, ha belegondolok, ritkán teszik azt, amit kérek. Mert az úgy van, hogy kérek, aztán sokszor rávágják, hogy nem (szerintük poénból), vagy meg sem hallják..Van, amelyik utána megcsinálja amit kérek, van amelyik morog közben, van aki "nem" hallja, nem is csinálja, és van aki bájosan közli, ő ezt nem tudja megcsinálni..Barkóbázhatnánk ki kicsoda..:-))))
A "Mérges Rám" most nagyon alul teljesít, pedig tudna. És a kérésem:- csak a félévig húzd meg, minden pont számít....úgy látszik megint! süket fülekre talált.:-( És akkor jön az agyalás...akkor most végül is, milyen suliba menjen tovább???? Amit bírni is fog. Amúgy is, ez a felső oktatás nagy nagy reformra szorulna. Menjen a gyerek gimibe....jó, jó..de azért azt, azért találták ki, hogy menjenek tovább tanulni, főiskola, egyetem. Itt nálunk meg, aki kicsit jobb tanuló, oda megy. A szak iskola ami a városban van, ahol van lehetőség érettségizni is, csak iskola köteles gyerek megőrző...
Mehetne Budapestre, ahol a 20 km legyőzni, oda másfél óra, vissza is. Az napi három óra utazás.
É még ott is nagy szórás. Cél persze nincs, nem is tudom mi lenne a jó? Még jó, hogy a városban, egyházi iskolán kívül, két gimi jöhet szóba.

Csenge még alszik, nagyon rossz éjszaka volt. Mehetünk a gyerek orvoshoz.:-( És már megint kapar a torkom.:-(
De azért nem olyan rossz a helyzet, lehetne rosszabb is, vagy jobb?????:-)

10 megjegyzés:

  1. Nincs olyan gimi nálatok ami közrend speckós? A "Rendőr osztály" be szokott jönni a fiúknak és legalább ad valamilyen irányt, ha már nem jöhet szóba egy normális, erős szakközép iskola. - Az nincs elérhető? Bár ahogy látom kifejezetten nehéz dolguk van ott is a gyerekeknek, Márkó rengeteget tanul és ugye szakmai tárgyakat is, itt nincs lébecolás. Nekem a gimi a laza hangulattal és a sok sok lánnyal ijesztő volt taval yilyenkor, pedig simán elbírta volna a gyerek, de nekem jobb érzés volt egy szigorú, csupa fiú intézményben tudni és jó helyre is került szerencsére és tetszenek neki a szakmai tárgyak is ( elektronika ) . Sok szerencsét a jó választáshoz! M. is 15 km-re jár, de nálunk az csak 25 perc buszozás.

    VálaszTörlés
  2. Iszonyatosan nehéz ez a továbbtanulás téma.Igazából nem is értem miért kell eldönteni 14 évesen,hogy mit szeretne a továbbiakban(?)Én nem tudtam.Kényszernek éltem meg,hogy választanom kell.No és a tanárok,szülők is azt erősítik a diákokban,hogy mekkora döntés ez.Valóban!Ahogy láttom a 14éves diákok fele sem tudja,hogyan is tovább.Itt kint ez kitolódik azaz 16 évesen amikor az otthonihoz hasonló sikeres érettségi vizsgát tett,utána választhat maguknak szakirányú sulit vagy fősulit/egyetemet.
    Jobbulást Nektek!
    Üdv,
    Kataanya

    VálaszTörlés
  3. Bocsánat. de ez egy picit vicces volt. Rendőr osztály, ha már normális és erős szakközépiskola nem jöhet szóba. Rendőrvicc? Tudtommal gimiben nincs közrend speckó, legalábbis én nem hallottam róla, szakközépiskolában van. Van katona is! Az is szakközép. A gimikben szaktárgyi emelt szintű tagozatok vannak. Nálunk errefelé, a mi iskolánkban matek, info, biológia, történelem, magyar, és idegen nyelv van. Egyébként gimi és gimi között is nagy különbség van. Nálunk a gimiben nincs laza hangulat, igaz itt soha nem is volt. ( Erre aztán büszkék is, mint a környék legszigorúbb középiskolája híresedtek el. Igaz top 100 gimi egyike) A bejárás 35 km, napi két óra. A buszon mindig sokan vannak, ülőhely sem mindig jut. Fárasztó. Egyébként a pár évvel ezelőtti tapasztalataim szerint a központi írásbeli is nagyon sokat számított. Nálunk tantárgyi szóbeli felvételi is volt. Angol, mert ezt választotta emelt szinten. ( angol spec, de elég jó, mert már mindenkinek megvan a középfokú nyelvvizsgája is az osztályban.Néhányan a felsőfokú nyelvvizsgát is letették már, és nem végzősök még!) Jó választás volt a számára! Nem volt könnyű! Meglepetés volt, hogy volt olyan tanuló az általános iskolai osztályban, aki ötös volt matekból mindig, mégis nagyon alacsony pontszámú központit írt matekból. ( Nem volt kivételezés, kettős mérce, mint az általánosban néha. Lehet, hogy ilyen csak nálunk volt, nálatok nem!). Volt is kétségbeesés édesanyja részéről. A srácot felvették így is a vágyott helyre. Sőt a nála gyengébb jegyekkel, de kicsit jobb központi felvételi pontszámmal rendelkező fiút is. Ez egy szakközépiskola volt, a közeli kisvárosban. Az ugyanilyen szakközép, a nagyvárosban sokkal jobban szelektált. Persze biztosan nem mondok semmi újat, hiszen nem először viszitek végig ezt a "felvételesdit", gondolom. Emlékszem, sok, a felvételi miatt kétségbeesett szülővel beszélgettem akkoriban. Próbáltuk egymást vigasztalni. A volt osztálytársak közül azóta páran iskolát váltottak. Nem mindenkinek volt sikeres a választás, ha sikerült is a felvételi. Sajnos ez nagyon nagy lutri. Kinek mi jön be, milyen osztálytársak lesznek, milyen pedagógusok, nem tudjuk előre. Sok sikert, magas központi pontszámokat, jó iskolaválasztást kívánok. Érezze jól magát az új helyen!

    Anna

    VálaszTörlés
  4. Nálunk van olyan gimnáziumi osztály, ahol közrend speckó van és nem a legkeményebbek közé tartozik. A közeli városban is van ilyen, az is gimnázium. Persze a gimnáziumok között is vannak nagy különbségek és van olyan gimi ami messze nem olyan erős mint pl. az a műszaki szakközép, ahova az én fiam is jár és ahol emelt matek és fizika van és 80%-os műegyetemi továbbtanulás.... És nyilván nem rendőrnek tanul valaki, hanem csak egy pár szakmai tárgyat tanul, , rendőrnekérettségi után mehet, az külön másik intézmény, ill. az NKE-re. Ha B. nem szeret tanulni, nem akar igyekezni, akkor én biztosan nem erőltetném,hogy egy sima gimibe menjen, de ezt Ti a szülei, úgy is tudjátok.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk meg pont a műszaki szakközépiskola képez közrend speckón, meg katonai speckón. A közeli kisváros műszaki szakközépiskolájába be lehetett kerülni hármas matekkal is. ( összesen volt 21 központi felvételi pontja, az átlagos 40-45 volt ekkor) Nem is értettem a fiút és a szüleit, akik oda felvételiztek. Senki nem hitte, hogy fel fogják venni, de gondolom kevés a gyerek és kellett mindenképpen.
    A nagyváros műszaki szakközépiskolája, biztosan nem vette volna fel, mert jobb eredményekkel felvételizőket is elutasítottak. Szóval a szakközépiskolákban is nagyon nagy a szórás. Viszont ugyanazt a végzettséget kapják. ( tudom a továbbtanulás miatt nem mindegy hova jár) Érettségi után bármilyen OKJ szakma is szóba jöhet, akár a közrendvédelmi rendőr is. Ha kedve van hozzá!
    Egyébként jelenleg a szakközépiskolába járók kapnak négy év után végzettséget? Akik velünk egyszerre, vagy kicsit korábban kezdték a szakközepet, nem kaptak semmi szakmai végzettséget szinte (csak sima érettségi), csak a két éves ráképzéssel. Most hogyan van? Talán változott ez is!
    Azt láttam, hogy amikor felvételi időszak van, nagyon sok szép ígéret van a középiskolák részéről, később kiderül nem minden van úgy ahogyan mi szülők gondoljuk. Nekem a NYEK képzésről nincs túl jó véleményem. Először nagyon jónak tűnik, de most már panaszkodnak akik ezt választották. Persze ezt tanulója válogatja, biztos van akinek jó. ( Csak én nem ismerek olyant)

    Anna

    VálaszTörlés
  6. Nagyon nagy káosz lehet a középfokú oktatásban is. Szülő legyen a talpán, aki eligazodik rajta. ( egyik pedagógusunknak is sikerült belefutnia a gyerekével abba a közgazdasági szakközépiskolába, ahol nem feltétel a német nyelv tudása felvételikor, csak később csodálkoznak, hogy a leány angolul tud, németül egy kukkot sem. Pedig csak haladó csoport van, és csak német. Anyuka fogadjon nyelvtanárt a felzárkózáshoz. Szerintem elképesztő... ! ) Folyton változtatnak, szigorítanak. Szerintem a középfokú oktatás is reformra szorulna. B fog járni középiskolai előkészítőre, vagy már most jár? Szerintem jó dolog!

    Jobbulást mindenkinek! Legyen jobb nektek!
    Anna

    VálaszTörlés
  7. Szakközépben nálunk 4 év után kap szakmát a gyerek, szakmai érettségit is kell tennie és utána egy évet kell rátanulnia, ha a saját szakán akar technikus lenni, kettőt ha esetleg szakot akar váltani, de a cél a továbbtanulás a legtöbb gyereknek..

    VálaszTörlés
  8. Ez nem túl régóta lehet így! Gondolom, csak mostanában változtattak rajta, talán 2013/2014-ben. ( Volt kolléganőm lánya, egészségügyi szakközépbe iratkozott be, majd fodrász lett, mármint az iskola ráképzése miatt, vagyis nem volt szakmai alapképzés, csak szakmai ráképzés. két év. Ő már három éve végzett, akkor így volt) Korábban technikusképzés nem volt! Egyébként helyes, hogy visszaállították ezt. Nagyon régen is így volt. A két éves képzést, bármelyik gimnáziumi érettségivel is el lehet végezni, nem csak a szakváltással. Magas szintű idegennyelvi képzést valószínűleg a tagozatos gimnázium ad leginkább. Szakközépiskolás haverok például nem is tudták mi az a nyelvi OKTV. Most olvastam az eduline oldalán, hogy a felsőoktatási továbbtanuláshoz emelt szintű érettségi, és középszintű nyelvvizsga kell, ellenben a szakmunkástanulónak is lehet továbbtanulni a felsőoktatásban, ezek nélkül,mert nekik nem kell sem érettségizni, sem nyelvvizsgázni. : Ime: "Palkovics: érettségi nélkül is be lehetne kerülni a felsőoktatásba". Érdemes elolvasni.

    Anna

    Anna

    VálaszTörlés
  9. Ezt szeretem...beszélgettek!<3

    VálaszTörlés
  10. Köszönjük Anikó! Bocs, hogy itt nálad, de jó házigazda vagy. Gratulálok a jó jegyeidhez!
    Szerintem nyugodtan dicsekedj!

    Anna

    VálaszTörlés