2015. december 3., csütörtök

megint, újra, ugyanaz...

Már kezdődik megint! Igen, a felvételi mizéria...:-(
Megint, harmadszor. Kétszer sikerült, most meg úgy tűnik a drága ofőnél ,mintha nem érdekelne Bence tovább tanulása. Pedig de, csak tudom a határokat. Kezdődik azzal, hogy központi felvételi..év elején kizavarták a fiúkat, (lányokat nem!?) matek előkészítőről. Mindegy, nem is húztam fel magam, mondván azzal magyarázta a tanár, úgysem gimibe mennek, nem kell felkészíteni őket.Nem, hát nem, le vannak akkor tojva ők. (gondolta a tanár) Most meg egy anyuka hív, hogy az ofő őt keresi, mert otthon nem tudja az én telószámomat...(mindegy ez sem érdekel), hogy miért nem csatoltam a nevtanos papírt a jelentkezési laphoz? Miért, miért, mert az sokra nem megy a központi felvételinél, hogy tovább üljön felette? Mert nekünk, csak idő hosszabbítás, eszköz használat, és szóbeli felelet előnybe részesítése van. Ezzel ott sok mindenre nem megyünk, mindegy is, hiszen a szakiskolákhoz, nem is kell nagyon a felvételi, és nem ez határozza meg a tovább tanuléást (nálunk).
Ez van! És akkor most mit stresszeljek ezen, úgyis megoldódik majd. Bencével amúgy is könnyebb dolgom van. Van elképzelése, eladó szeretne lenni. Én nekem vannak fenntartásaim, (én is dolgoztam kereskedelemben), de úgy vagyok vele, induljon el az életben, majd megtalálja közben, mi az útja! Nem egy elveszett gyerek, szeretik őt, ő is szeret az emberekkel foglalkozni, amúgy neki ez való. Még én örültem volna, a villanyszerelésnek is, Szeret mahinálni, szerelni, de sajnos képességei nem tudom meg lenne e hozzá. Magasság, téríszony elviselése, na igen, itt kijön az alap probléma, Bence nem szereti a magasságot, (ez is visszavezethető az oxigén hiányra). fizika kedvelése... Ui.: Én mindent megteszek, hogy Bence is a legjobb helyre kerüljön!

Csengééknél ma az oviban jön a Mikulás, csinosba öltöztünk, sütöttünk egy kis piskótát Csengével, megszórtuk dióval, majd csokival meglocsoltuk. Mert vinnünk kellett az oviba is sütit! :-)

Ma suli nap lesz, fizika dogával. jujh...és főzök, oldalast sütök, krumplival, kenyér kel már..:-)

14 megjegyzés:

  1. Kedves Anikó!
    Nem nagyon szoktam kommentelni, de a felvételi-téma miatt most mégis megteszem. Talán azért, mert nekem is van egy nyolcadikos gyerekem, elevenembe vág a téma.
    És egy picit meghökkentem: miért legyintesz ennyire rá a gyereked jövőjére? Egyáltalán nem bántó szándékkal kérdezem, félre ne értsél.... De ha van neki nevtanos papírja könnyítésről, akkor miért nem csatolod? (Szerintem még nem késő, hiánypótlással viheted.) Miért ne kaphatná meg ezeket a könnyített feltételeket? Hátha mégis hasznos lenne.... Azt gondolom, hogy ha van segítség, azzal érdemes élni - de legalább is megadni az esélyt....
    És ha nem járhat felkészítőre, biztasd, hogy készüljön ő! Fent van a neten az összes eddigi felvételisor (www.pitagorasz.hu) megoldókulccsal együtt.
    Nem azt mondom, hogy gond, ha eladó szeretne lenni, sőt! Az nagyon jó, ha tudja mit akar. De mi van, ha érdekelné őt a villanyszerelés is (egyre inkább hiányszakma, szerintem értékes lenne ilyen képesítésre szert tenni), csak nem meri mondani, jelezni? Ha te kételkedsz a "képességeiben", akkor ő hogyan is ne tenné?
    Ne haragudj az őszinteségrohamomért - meg persze mondhatod, hogy te ismered a gyerekedet, te élsz a ti helyzetetekben. Csak ugye, ha egy anya nem bízik a gyerekében és nem bátorítja, akkor ki teszi majd meg?
    Én azt mondom: hajrá Bence!!!!!

    Szeretettel:
    Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, úgy tűník mintha lemondanék róla? Dehogyis, csak nem stresszelem őt ezzel, éppen ez az, hogy neki vannak céljai, amit támogatom, de tudom, hogy őt ez a dolog, hogy most írjunk egy központ felvételit, stresszel, én erre azt mondom, nem ez határozza meg, milyen lesz az életben! Villanyszerelés érdekli, én is azt szeretném inkább, de ahhoz, kellenek adottságok, hiszen azért számolni kell, fizika kell hozzá...ami sajnos nála gátat képez, persze ettől még érdekelheti majd annyira a villanyszerelés, hogy rájöjjön a fizika szépségére. (tanár függő ez is). Másik én inkább ennek hisztéria rohamnak nem látom értelmét. jajaj, a gyerek megy tovább, minnél jobb iskolába írassam mert az xy gyereke odajár, és akkor majd kiposztolom, hogyaz enyém is..közben a gyerek szenved?
      Én nem lemondok róla, dehogyis, inkább megnyugtat, és bízok benne, hogy őneki vannak céljai, Mesi 11.-es és nincsenek. (vagy még nem kiforrott). Hidd el, én is azt mondom...hajrá Bence, és elhiheted, fontos mind a négy jövője, de képességeit is figyelembe kell venni.
      Remélem vissza jössz elolvasni, és nem egy olyan véleményed lesz rólam, hogy ez a nő, az a nő, akit nem érdekel a gyereke jövője, sorsa..:-)
      Hiszen láttam már kétszer, megoldódik a dolog, és jó helyen vannak..Bencénél is így lesz, mert megteszek érte mindent, hogy így legyen!

      Törlés
  2. Visszajöttem, persze. :) Megnyugodtam.
    A hisztéria-része engem is kiborít. De akkor is azt mondom, hogy a választás lehetősége miatt kell minden lehetőséget megragadni, ami abban segít,hogy az megmaradjon! :) Ha kétszer ez már megoldódott, az jó. De a harmadiknál szinte "újrakezdi" az ember, szerintem. Én megíratnám vele a felvételit - csak, hogy lássuk, mi megy neki és mi nem. Nem feltétlenül kell ehhez a stresszt hozzáadni. :)
    Nem az a véleményem, hogy nem érdekel a sorsuk, nem!
    Üdv,
    Szilvi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megírja, mert a cél eddig sem az volt, hogy ne csinálja. Más ilyen problémával felmenti, de én úgy voltam vele, és ezt Bencével is megbeszéltem, egyetértett vele, jegyeket kapjon, küzdjön..és majd meglátjuk. Felvételivel is így lesz.
      (kicsit gyorsan írtam, rohanás mindig..:-( bocsi a kusza, írásárt)
      Én is üdvözöllek Szilvi,
      Anikó

      Törlés
  3. Én ezt most teljesen értem - épp tegnap jutottam le valahová gondolatban, mindjárt megírom nálam:)

    VálaszTörlés
  4. Elhiszem hogy most ideges vagy ahogy olvasom a témád! Huncut Csengéről ezt a fotót ahogy áll a szekrény előtt, olyan jól választottad most ide! Ellensúlyként hat a "mérgedre":-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Éva, ő az aki mindig megmosolyogtat.:-) Nem lehet szomorú.:-)

      Törlés
  5. Szia Anikó! Hasonló cipőben járunk! ( Jártunk) Csupán biztatni szeretnélek, hiszen több iskolát is megjelölhetsz majd,gondolom tudod. Szerintem bátran próbáljátok meg a villanyszerelőt is. Legfőbb ha mégsem jön be neki át lehet jelentkezni később máshova. De amit igazán akartam írni neked: Az én fiam diszlexiás, papírunk is van. A felvételinél is és a központi írásbelinél is, figyelembe vették. Én kimondottan olyan iskolákat kerestem neki ahol ezt, hogy tanulási nehézségei vannak figyelembe veszik. Azt is tudtuk, hogy szeret szerelni és érdekli az elektronika is. Szempont volt az is hogy Budapest és környéken legyen ( nem akartuk a koleszt).Nem volt túl jó tanuló. Sőt a kedves fizika tanár általános hetedik osztályban, egyeseket osztogatott mindenkinek, és utálta az osztályt. Mire észbe kaptam mi van, május végére megbuktatta a fiam. Nem is tudta volna a sok egyest kijavítani. Én egész nyáron magoltam a gyerekkel hogy felkészítsem a pótvizsgára. Minden képletet bemagoltunk. Nem tudott olyat kérdezni amire a gyerek ne tudta volna a választ. Szégyen, de már akkor tudtuk hogy ő bizony elektronikai suliba megy. Mi lesz így? Nyolcadikba se produkált jól, de valamit mégis. Aztán Gazdagréten az Öveges József szakközép és szakiskolába felvették villanyszerelőnek. ( speciális iskola) Elvégezte megvan a villanyszerelői bizonyítványa.Négyes!,elmélet, Ötös! gyakorlat. Most is ott tanul tovább nappali tagozaton két év ráépüléssel érettségire készül. Bízom benne sikerül.Aztán még ha szeretne maradhat, szintén nappali tagozaton megszerezheti a technikusi bizonyítványt is.Plusz egy év.Vannak céljai és az jó! A tanárok segítőkészek, de a gyereknek is kell pedálozni. Sokan kihullottak az évek alatt, mert nem akartak tanulni, vagy legalábbis jelét se mutatták érdeklődés felé, vagy be se jártak. Jól felszerelt gyakorlati termek vannak.A tanítás hétkor kezdődik! A tériszonyról csak annyit, hogy a fiam a létra közepéig se ment fel. Aztán muszáj volt gyakorlaton. Hozzászokott. Később a kihelyezett gyakorlaton cégnél, Széchényi fürdő tetején villám hárítot szereltek. Lépcsőházban fúrtak, véstek, sokfelé jártak sokat tapasztalt. Szóval megszokta. Kénytelen volt. Itthon mindent meg tud javítani már. Örülünk hogy ennyit elért. Tiszta szívből kívánom, hogy találja meg a fiad azt, amibe később örömét leli, és érdekli. És tényleg hiány szakma a villanyszerelő és jól fizető. Esetleg nyílt napra menjen el iskola látogatásra. Nem könnyű dönteni tudom főleg "ilyen" gyerekkel. De ott van néhány híresség mint Béres Alexandra aki szintén diszlexiás, és mégis milyen sikeres.Meg kell találni a nekik valót az fontos! Sok sikert kívánok nektek.Üdv: K.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy, hogy leírtad a ti sikereiteket.:-) Itt is úgy van, hogy van kétéves ráépülő érettségi. ahol segítenek, bízom Bencében, hogy azt válassza ami neki jó!:-)
      Nektek meg további sok sikert!

      Törlés
  6. Hát, én "csak" annyit szeretnék írni, hogy annyira csodás és édes Csenge, nagyon szép nagylány lett :) ! A felvételi mizériával kapcsolatban pedig nem tudok okosat írni, mi még előtte állunk jócskán, de az biztos, hogy nem lehet egyszerű Bencének sem, de neked sem, főleg így egymás után orgonasorban... Nagy ölelés és kitartás Nektek!

    VálaszTörlés
  7. De jó, hogy ilyeneket írtok! Én a 6. évet tanulom végig a fiammal, most megcsillant előttem valami remény....

    VálaszTörlés