2015. január 23., péntek

Mert véletlenek..

....azok, NINCSENEK! Én ebben hiszek.
Tegnap pont valami hasonlót "beszélgettünk" egyik kedves blogtársunkkal, délelőtt a fb-on. Majd mentem suliba és ott sokkal határozottabb véleményekkel találkoztam.
Tovább nem csigázok senkit, a vélemény, a kinti munka, kiköltözés más országba.
Ugye, most nyitva van a környezetünkben nagyjából a határ, legalábbis, ahova menne az ember mostanában. Ahova meg nem lehet, csak úgy átruccanni, pl. egyik osztálytársamék, Ausztráliába mennének, oda, most komoly, hogy meg kell csináltatni a fogsorodat, mielőtt odamehetnél? Gondolom, ha egy hétig mész nem annyira nézik, ha kiköltöznél, akkor...hát jó, Ausztráliába nem terveztem menni, amúgy, itthon is az a cél, nem, hogy ne legyünk már lukas foggal, na de mégis???Mi ez???
Na és jön ez a menni, maradni kérdés. Én, kb még olyan fél évvel ezelőttig határozottan állítottam, hogy butaság elmenni, hiszen magyarok vagyunk, ide születtünk, ez a kultúránk, itt vagyunk otthon. Ez a véleményem nem változott, hogy én nem fogok elmenni innen, az szinte egészen biztos, és nem csak az előbb említettért. De ha más megy? Pl. majd a gyerekem menne, mit szólnék hozzá? Semmit, picit talán irigykednék, milyen jó neki, világot lát. Félteném persze, meg rossz lenne, olyan távol, de megérteném. Ahogy ma is megértek mindenkit.
Amúgy is kép zavarban vagyunk, vagyok. Nyitva a határ az EU-ban, közben vannak országok, de az EU mindenhol ott van. Ez is egy történelem lesz. Talán majd pár év múlva, már határ sem lesz, néha ezt érzem most is. És majd a magyarság is csak florklór lesz. Egy kisebbség. Pedig kicsit visszamászunk a történelemben, mekkora hatalmunk volt, micsoda történelmünk van! Legyünk ezekre már büszkék!!! De a jövő nem ez. A jövő teljesen más. És nekünk néznünk kell azt is. És mivel kitalálták, hogy itthon éppen hogy 80000ft-ért csinálja ugyanazt a munkát, mint 100km-re, 200000-ért minimum, megyünk...mennek jogosan oda, ahol ennyiért is megcsinálhatja. Mert közben a kenyér itt drágább mint ott, minőségről ne is beszéljek. Politikáról nem beszélek, ezt csak egy családanya írja...

De azért, hogy mint egy kis méhkas keresik a helyüket, az emberek  a családok, az biztos!

17 megjegyzés:

  1. Igen keresik a helyüket, mert menni épp olyan nehéz mint maradi és nem vagyunk húsz évesek és gyökér nélküliek és ha csak a fényképeket nézed, akkor is megkérdezed magadtól, hogy ez nekünk nem elég jó? és lehet most épp elég jó, de a gyerekeinknek is az és az is lesz? És lehet,hogy a maradással többet veszünk el tőlük mint azzal ha bátran nekimernénk vágni, mert talán épp a jövőjüket vesszük el tőlük... Az oktatási rendszer, továbbra is az nyomaszt engem, de nagyon:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valljuk be, négy gyerekkel nem is könnyű, hiszen nálunk is abban a korban vannak, hogy nem kicsik és nem nagyok már...

      Törlés
  2. Én nagyon szívesen mennék.Látom öcsémnek milyen jó élete van Finnországban.De a férjem nem váltana ilyen nagyot...de pont tegnap mégis azzal jött haza, hogy na mikor megyünk külföldre (lakni)? Pedig neki azért nem olyan rossz itt sem, és pont ez az ijesztő, hogy már nem csak azok gondolkodnak úgy, hogy menjünk, akiknek nincs vesztenivalójuk, hanem azok is, akik ugyan itt is eléldegélnek, de látják, hogy külföldön ez még jobb lehetne. De magyar maradnék, akárhova sodorna az élet. Itthon sem néptáncolok, nem járok népi ruhákba, a beszédet, viszont az irodalmat, a zenét ki is lehet vinni, sőt lehet népszerűsíteni külföldön :) (sőt...pl. szívesen tanítanék magyart finneknek...szerintem ott van is rá kereslet)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értelek, és mindenkit biztatok is, menjen...ha tud, ha akar!

      Törlés
  3. Tegyük hozzá: a legtöbben NEM a pénzért mennek. Mi sem azért mennénk. Tudod miért?? Hogy levegőhöz jussunk. Hogy ne nézzenek birkának. Hogy ne mondják röhögve az arcunka arra a kérdésre a nagy mindentudó politikusok, hogy EZ AZÉRT VAN, MERT CSAK ÉS KÉSZ. Ennyi a válasz. Tudod mi van?? Miért mondhatja azt egy politikus, hogy a 170millás házát a szülei segítségével vette?? Mert Magyarországon ilyen a törvény. A politikus adóbevallását senki nem firtathatja. Ha te azt írod, hogy kölcsönkaptál rokontól pénzt, akkor még a rokonnak is bizonyítani kell, hogy ő azt tényleg összespórolta. És még tudod miért?? Mert sokan azt gondolják, hogy ami az oktatásban történik az már tényleg agyrém. Hogy leakarják butítani a népet az totál világos. Hogy gimnáziumokat csuknak majd be, mert jobb lesz ha keveset tud és elmegy majd minél előbb dolgozni. (Hova????) Nem lenézem a szakmunkásokat, félre ne értsd, hol lennénk jó kétkezi munkások nélkül? Sehol. De a népbutításból egyenesen jön az, hogy elmarad az ország. Kik maradnak itt? Idősek,öregek. Ki fogja eltartani a nyugdíjasokat, ki fog nyugdijat fizetni? A többi ország örül, Németország, Ausztria, Anglia örül, mert a sok bevándorló oda fizeti az adóját, megy a nyugdijkasszába. Áh, nem folytatom. Felmegy a vérnyomásom. (Nem miattad Anikó!!!! ne hogy félre értsd <3 )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen egyetértek!:-( Nem is tudok mit hozzátenni..

      Törlés
    2. Ahhoz, hogy ilyen lett Mo-n az élet sok politíkai párt - kormány - hozzájárult! Azért szerencsére vannak sokan, akik nem - és nem csak az idősek, öregek, nyugdíjasok - aképpen gondolják, hogy mennek a szélrózsa minden irányába, de akik úgy gondolják hát persze menjenek, akár legyenek világpolgárok, találják meg azt a létformát, amit szeretnének maguknak, hiszen anno több évtizeddel ezelőtt nagyon akarta a Magyar is, hogy nyítottak legyenek a határok, és mehessen a világban máshova is pld. dolgozni, na most mehet, és ez rendjén van is így. Az viszont nincs rendben, hogy Mo-n sok minden nincs, illetve nagyon rosszul van megoldva az élet szinte minden területén, többek között ezért is maradnak a hazájukban sokan, és megpróbálnak változtatni a jobb lét felé!

      Törlés
    3. Az oktatásról szólnék én is, hiszen a gyerekeinkről van szó.
      Az enyém nem mehet Svájcba tanulni.
      Szerintem úgy gondolják a nagyok, hogy minek kéne magasabb szintű oktatás, ha viktor (szándékos a kisbetű) szerelőgyárakat hozat ide, amikben 5 műszakban dolgoznak (érdekes módon vasárnap és ünnepnapokon is), és keresnek nettó 80.000 Ft-ot, és növeli nagy mellel a munkában részt vevők számát.
      Ehhez a munkához nem kell sem gimnázium, sem felsőfok. Mi vagyunk már a második Kína. Indiából azért jön ide gumigyár, mert itt a legolcsóbb a munkaerő - mondja az igazgató a tv-ben a szemembe. Ami a szalaghoz kell , azt megtanítják 3 óra alatt az első nap, aztán gyerünk, kezdődik a rabszolga munka. Csak azt nem tudom, hogy akkor mi a sz...-nak van 5-dikes gyereknek egy héten 3x7 órája és 2x6 órája. Tök felesleges kínozni őket a sok süketséggel, ha úgyis a vége az, hogy szalagmunkás valamelyik multinál.
      Nagyon-nagyon mérges vagyok és vagyunk sokan attól, amit tesznek akik tehetnek, hogy az emberek hogyan éljenek.
      Számomra döbbenet, hogy Indiából ide jön egy gumigyár. Azt gondolnám, ott aztán tényleg éhbérért lehet dolgoztatni. De nem, neki ez olcsóbb. Vajon miért olcsóbb? Mit kap azért az én adómból, hogy ide jöjjön, és a magyar szerencsétlen embert dolgoztassa, és itt szennyezze a levegőt a gumigyárával? Olyan sok mindent tudnék kérdezni a miniszerelnökünktől. De négyszemközt, mint férfi a férfivel, mint apa az apával.

      Törlés
  4. Mi is készülünk, ha lejár a házhitelünk, azt szeretnénk, hogy Kende Németországban kezdje a sulit. Ha összejön...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha tehetitek menjetek előbb és járja ott a nagycsoportot vagy ismételje meg. Sokkal egyszerűbb megszerezni a nyelvtudást oviban, mint a suliban.

      Törlés
  5. Először is nagyon boldog születésnapot,nagylánynak,anyukának egyaránt!

    Bár mi kiváltságosak vagyunk,mert tőlünk úgy lehet külföldre járni dolgozni,hogy itthon lakhatunk...De épp ezért azt is jól érzékeljük,hogy a határ csak látszólag szűnt meg.Helyette egyre mélyülő a szakadék a velünk szomszédos ország és a miénk között.Nemhogy közeledne az életszinvonalunk,hanem egyre csak távolodik.Ugyanígy távolodik az esélyünk a nyugodt jövőképre,az egészségügyi ellátásra,a megérdemelt nyugdíjra,a közbiztonságra és még sorolhatnám.

    Maradunk,ha akarunk.Csakhogy nagyon süllyed ez a hajó,a mentőmellényeket meg már szétosztották maguk és a barátaik között,azok,akik a mi jóvoltunkból szállhattak fel a hajóra,és akik nekivezették a jéghegynek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt nagyon jól leírtad! Pontosan ez van!:-(

      Köszönöm a szülinapos nevében is!

      Törlés
  6. Tudjátok mit nem értek?? Ki szavazta meg ezeket??

    VálaszTörlés
  7. Elevenembe vágtál a témával Anikó! Tudnék mesélni! :-)

    VálaszTörlés