2015. szeptember 24., csütörtök

Ne legyen indulat!

Kérek mindenkit, ne úgy álljon ehhez a témához ITT, hogy megosztó legyen!

Migrációs kérdésről szeretnék írni. Nincs olyan ember a környezetünkbe, akit ez most, vagy majd, nem érint. Vonatkoztassunk el a különböző hír csatornák, lehet az tévé, vagy internetes hír portál saját véleményétől. mindenkiben kialakult egy kép, még ha zavaros kép is. Szerintem mindenkiben zavaros.
Kérdések tömkelege forog az én agyamban is, miközben élem a mindennapjaimat.
Kérdés, már ott kezdődik, hogy ki buzdítja őket, hogy tömegével elinduljanak, valahonnan.  Semmi hír efelől. Azt nem tudom elképzelni, hogy ma éppen megjön a gyerek az iskolából, holnap meg egy hátizsákkal nekivágnak az útnak. Senki nem tudja lefedni a személyazonosságukat, már mindenki tudja, jobb ha Szírnek mondják magukat, mindenki tudja már, hogy ott háború van, menekülniük kell. De hova mennek? Miért válogatnak, hogy ám bizony itt nem jó, oda AKAROK menni..Mert ott JOBB, tényleg jobb? Ha nagyon rossz volt nekik, akkor miért nem az első jobb helyen maradnak, addig míg nem lesz a hazájában is jobb?
Miért Európát lepik el ennyien? Miért nem máshova mennek? Valljuk be, itt sem fenékig tejfel minden. Jó, hát tudjuk nekik a kis országunk sem felel meg, még jobbat és jobbat akarnak.
Lehet jönni azzal a mondattal, de hát mi is megyünk külföldre a jobb élet reményében (hoppá, már gazdasági menekültekről van szó), igen ám, de mi a naaaagy európai UNIO-hoz tartozunk elvileg, és ha megyünk, nem tesznek virágszirmokat a mi lábunk alá sem az úton, sőt, nem adják ingyen a szállást és az ételt sem. Persze tudom, én már a szép új világba születtem, nem életem a régi nehéz világban. Könnyű nekem, van fedél a fejem felett, nem lőnek rám. Na de nekem, nekünk sem adták a dolgokat csak úgy, megdolgoztunk, megtanultunk érte.
Legfontosabb szerintem azt is tudni, nem az a sok százezer embertől tartunk mi, hanem attól a pár százaléktól aki tényleg veszélyes. Valahogy soha nem gondoltam, hogy félnem kell majd az utcán az emberektől. Most lehet mondani, na de Anikó, itt nem lesz ilyen, miért lenne...Miért gondolták volna a tengerparti szállodában, hogy jön egy ember aki lelövi őket, vagy gondolták volna azok a szülők aki becsomagolták a tízórait a gyereküknek, hogy nem látják többet őt, mert egy örült bemegy az iskolába és...:-(((( Eddig azt hittem, ezek a dolgok távol vannak tőlünk. De valahogy egyre közelebbinek érzem ezeket a dolgokat. Persze ezzel most nem azt értem, hogy holnaptól így lesz, de azt is lehet látni, holnap nem lesz vége annak, hogy jöjjenek a menekültek.
Én, hiú ábrándnak látom azt is, "de csak átmennek rajtunk" mondatot is, még csak átmennek...

Azt látjuk pár éve, nekünk is nehezebb, kis réteg, aki nem érezné meg, ha nehezebb lenne, én határozottan mondom, én, mi, nagyon megéreznénk. És persze nem arról van szó, hogy nem szolídaritok velük, nem sajnálom azokat akik rászorulnak.

És persze, csak azt látjuk mi itt, hogy mennek...Bennem a legnagyobb kérdés honnan indulnak, hova mennek, mit csinálnak mikor elindulnak, mit csinálnak ahova mennek? Közbe mindenki látja, hogy mennek....

 Leszögezem, én nem ahhoz a csoporthoz tartozom akik utálják őket, hanem értetlen vagyok...

22 megjegyzés:

  1. Két nagyon ide vágó cikk: ez pont válasz a kérdésedre:)
    és a másik is csak másként.... http://www.maszol.ro/index.php/hatter/53355-honnan-jonnek-es-hova-tartanak-a-menekultek

    http://kettosmerce.blog.hu/2015/09/23/ne_felelembol_hanem_empatiabol_politizalj_es_a_haza_fenyre_derul

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem azt jelenti, hogy nem olvasom el a cikkeket...de én most nem mások által megírt dolgokra vagyok kíváncsi! Ha van kedvetek és írtok nekem, a Ti véleményetek érdekel, mert lehet ezt is látni...azt is olvasni...De már mindenki, így vagy úgy megéli..

      Törlés
  2. Vannak kérdéseid, de ugyanazok már régóta és azt írod, hogy semmi hír pl. arról, hogy miért van ez meg az?
    De van hír és vannak válaszok is a kérdéseidre és a válasz nem egy vélemény, hanem tények tömkelege, amikre az emberek alapozhatják a véleményüket. Én azért látom így, azért gondolom így mert ez meg ez van világba.
    Ha választ akarsz keresd meg a válaszokat, mert ott vannak a szemed előtt. Kérdezted tőlem a múltkor, hogy mit látok én, amit te nem? Én keresem a válaszokat a kérdéseimre és látom is azokat. Itt van egy cikk azokról, akik nem mentek el Európáda, mi van velük? Hogy élnek? index.hu/kulfold/2015/09/09/ezert_nem_jonnek_europaba_a_szir_menekultek/ - ezek a cikkek ott íródnak, ahol az esménynek folynak, reálisabb hírforrásunk nem igen lehet és persze nem kurucinfót olvasok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor te reálisnak látod a hírforrásodat! (én nem, de ez az én véleményem)
      Lehet, hogy ez a cikk, jó, ott voltak, kérdeztek... Ők maradnak, még...teszik a dolgukat. És akik eljönnek? És szeretném tudni, mi a véleményed a nem szír menekültekről??

      Törlés
  3. Az a véleményem, hogy aki valóban menekült azt be kell fogadni, természetesen a nem szíreket is:

    AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI CHARTÁJA

    18. cikk A menedékjog

    A menekültek jogállásáról szóló 1951. július 28-i genfi egyezmény és az 1967. január 31-i jegyzőkönyv rendelkezéseivel, valamint az Európai Unióról szóló szerződéssel és az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel (a továbbiakban: a Szerződések) összhangban a menedékjogot biztosítani kell.

    19. cikk

    Védelem a kitoloncolással, a kiutasítással és a kiadatással szemben

    (1) Tilos a kollektív kiutasítás.

    (2) Senki sem toloncolható ki vagy utasítható ki olyan államba, vagy adható ki olyan államnak, ahol komolyan fenyegeti az a veszély, hogy halálra ítélik, kínozzák, vagy más embertelen bánásmódnak vagy büntetésnek vetik alá.

    Ki a menekült? - a wiki szerint: A menekült olyan személy, aki származási vagy szokásos lakhelyének országán kívül van, mert faji, vallási, nemzetiségi vagy politikai üldözés éri, vagy mert egy üldözött társadalmi csoport tagja. E személy menedékkérő, míg el nem ismeri menekültnek az állam, amelyhez fordul.

    A menekült nők és gyermekeik a menekültek egy további, különleges bánásmódot igénylő részét képezik. A menekültrendszer sikeres működéséhez az országoknak lehetővé kell tenni a nyitott határokat a konfliktusok elől menekülőknek különösen e konfliktusokhoz közel eső országok számára. Ez egy sok ember által segített program, de még mindig vannak hibái. Egy menekülttáborba jutni rendkívül nehéz.

    2005. december 31-én a menekültek legnagyobb származási országai: Afganisztán, Irak, Sierra Leone, Mianmar, Szomália, Dél-Szudán és Palesztina.[1]

    Ma már az első helyen a szírek vannak:( - de a többi országban sem szeretnék élni, főleg Afganisztánban:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, szakmai szemmel nézed!:-) Én józan parasztival..
      Én nem örülök ennek, de ki vagyok én, hogy érdekeljen is ez valakit! ;-)

      Tényleg, Te azt elhiszed, hogy ez a népcsoport be fog illeszkedni Európába?

      Törlés
    2. Attól függ, mit értünk beilleszkedés alatt....én azt gondolom, elsősorban gazdaságilag kell beilleszkedniük, vagyis akarniuk kell dolgozni, a gazdasági társadalom részévé válni.Mivel jobban szeretnének élni, mint jelenleg,feltételezem, erre törekedni fognak. A zömük otthon sem sátorban élt, elég sokan közülük képzett, nyelveket beszélő emberek. Ami a vallási hovatartozásukat illeti, miért kellene 'beolvadniuk' Európába? Én nem is a beolvadás kifejezést használnám arra, ami ma(és már évtizedek óta) Európában zajlik, hanem az integrációt: ami nem összeolvadást, beolvadást jelent, hanem a különböző nemzeti, nyelvi, kulturális,vallási identitások mozaikszerű egymás mellé illesztését. Túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítunk ma annak, ki milyen vallású, és ezt hajlamosak vagyunk összekapcsolni a nemzeti identitással, pedig a kettőnek nincs köze egymáshoz(és akkor még nem beszéltem azokról, akik semmilyen vallási felekezethez nem tartoznak). A múlt héten beszélgettem egy holland üzleti partnerünkkel, hogy nálunk hogyan csapódik le ez az egész menekült ügy. Nem is nagyon értette a kérdést, aztán elmagyarázta, hogy náluk már több évtizede élnek mindenféle vallású és származású migránsok, már a második generáció nőtt fel. Az első generáció még nyomaiban őrizte/őrzi a saját szokásait, de a 2.generációnál ez már szinte egyáltalán nem lelhető fel, életmódjukban hollandok lettek.

      Törlés
    3. Nem kell beilleszkedni? Sokan közülük iskolázott....sokan meg nem...

      Tudjátok majd ők fognak egy erős kolóniát csinálni, te rakhatsz majd egy "mozaik" darabot oda. de nekik majd nem kell....
      Hollandia...értem, na ők sem hitelesek nekem, de tudod, ez egy sokkal hosszabb téma.

      Törlés
  4. Én azt gondolom, sokkal nagyobb hisztériát csináltak belőle, mint kellett volna. Ezeknek az embereknek valaki azt ígérte, hogy Európában jó lesz nekik, nyugodt életet élhetnek. Sokan kerestek sokat ezeken az ígéreteken, ők meg hittek nekik, mert már nem volt más, amiben hihettek volna. Nem tudom hibáztatni őket, mert én sem tennék másként a helyükben. És ebben az esetben nekem mindegy, hogy megélhetés miatt menekül, vagy másért. Beilleszkedésről, viselkedésről abszolút korai gondolkodnunk is, mert egyelőre úgy bánunk velük, mint az állatokkal, így aztán nem is nagyon értem, mit várunk tőlük... Ők maguk sem tudják, hogy mit is kéne tenniük szerintem. De a legnagyobb baj az én olvasatomban továbbra is az, hogy a politikusok Európa szerte csak vonogatják a vállukat, és mutogatnak egymásra, közben csak egyre nőnek az indulatok a menekülők és az adott országban élők között, és majd ebből lesz végül a baj. Mert jön a rossz idő, a tél.. valahol majd lenniük kell, de senki nem akarja befogadni őket. :(
    Az pedig, hogy hány terrorista jut be.. azt hiszem, pont ők azok, akik bármikor megoldják, hogy eljussanak oda, ahova gondolják, hogy menniük kell.
    Több évvel vagyunk megint lemaradva a megoldástól.. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem lenne, ha valóban arra törekednének, hogy mindenkinek jusson hely valahol. De úgy látom, igazából nem ez a cél, így nem lesz megoldás. (a kezdet kezdetén kellett volna úgy "hozzáállni" ehhez az egészhez, hogy oda irányítani őket, ahol egyébként kevesen vannak már (minden országban vannak térségek, ami vészesen elnéptelenedik).. segítve őket egy más élet felé pár év alatt szépen eléldelgéltünk volna egymás mellett). De ez elég utopisztikus gondolat már a részemről azt hiszem

      Törlés
    2. Igen, pontosan így, de ez kár, hogy úgy jön le az egész, hogy nekik nem ez kell, hanem ahol rendes ellátást kapnak. Pedig lehet kapnának így is, de nem hiszem, hogy a menekült táborban jó lesz nekik. Ebben azért minden fél hibás, mármint a hozzáállás nagyon rossz!

      Azért én leszögezem, nem utálom őket, és nem félek tőlük, csak valahogy nagyon gyorsan és hirtelen jön, egy nagyon más nép. Alkalmazkodnunk kell nekünk is, nekik is.. remélem menni fog!

      Törlés
    3. Nem.. ez már elferdítés, hogy nekik nem ez kell. Azért félnek regisztrálni, és bemenni a táborokba, mert attól félnek, hogy nem mehetnek tovább oda, ahova készültek. Senki nem mondja el nekik, hogy esetleg itt is megtalálhatják azt, amiért Németországba, Ausztriába, esetleg máshova készülnek. Így ez most olyan nekik, mintha valami börtönbe küldenék őket. :( Én is tiltakoznék szerintem. Ráadásul nem hülyék, érzik, tudják és átélik a gyűlöletet mindenfelé, amerre mennek. :(

      Törlés
    4. De akkor azt csak tudják, hogy Németországban jó lesz nekik? Az az infó átjutott nekik? Mert ahogy írtad készülnek valahova...
      De amúgy értelek!

      Törlés
    5. Aki célzottan készül valahova,az tudja, igen.. mert akik átjutottak egy-másfél-két éve, nekik ott már jó. :)

      Törlés
  5. Szia! Én csak egy troll vagyok, nyugodtan törölj ki :)
    Csak azt akartam írni, hogy biztatod az olvasóid, hogy írják meg a véleményüket, aztán mind leszólod. (Olvasd végig csak a te válaszaidat.)
    Egyébként meg teljesen mindegy, hogy mit gondolunk. A kormányok fognak dönteni, és a menekültek meg reagálnak valahogy. Abban viszont biztos vagyok, hogy azért, mert te nem tudod elképzelni, hogy miért indulhattak útnak, jó okuk volt rá.
    Csak megjegyezném, hogy eddig is volt bűnözés saját magyar erőből, és akit megölnek, annak édes mindegy, hogy bombával vagy késsel teszik. (Bár lehet, hogy a kés fájdalmasabb.) Ám ha jól esik félni, gyárthatsz elméleteket, hogy majd milyen rossz lesz, de akkor eléggé hasonló életed lesz, mint aki pl. a bombázástól fél Szíriában. Szóval inkább bízz isten gondoskodó erejében, hited szerint. VÉGE

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Troll!(bár biztos van szebb neved is) Csak különböző a véleményünk, nem baj ez, ettől én még jóban vagyok mindnyájukkal!;-)
      Még nem félek, nem is menekülök...
      Viszont örülök, hogy írtál!!

      Törlés
  6. Szerintem Anikó beszélgetett az ide kommentelőkkel, és nem leszólta őket.... és mivel eleve véleményeket kért, és olyan vélemények és meglátások voltak, amik pont mások, mint a sajátja, hát így van vélemény-ellenvélemény, dehát pont ezt kérte.... nem? :) de :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem?..de:-)...bár a Te véleményedet tudom, kicsit hiányoltam a többiekét is, de megértem, mindenkiben káosz van ez ügyben. Vagy nem akar az ellenvéleménnyel hadakozni, pedig nem kell, szerintem sokan vagyunk akiknek vegyes érzései vannak ebben a témában

      Törlés
    2. krikszi rajtad viszont most nagyon elámulok, mert Te szoktál a legjobban "háborogni", ha a beírásoddal valaki - udvariasan, de - nem ért egyet, ill. más a véleménye, pedig más is csak beszélgetni akart Veled, és nem leszólni, viszont pont ez is alaposan közrejátszott, hogy zárttá tetted a blogodat.....

      Törlés
    3. Légyszíves névtelenül, de amúgy sem szeretném, ha ezen a felületen, ilyen stílus menne. Szeretek Veletek "beszélgetni", de személyeskedni nem hiszem, hogy joga van bárkinek is. Én itt akikkel szoktam beszélgetni, tiszteljük egymást! Akkor is ha nézet különbség van, egy egy témában. De mi ezek után is megyünk a másik blogjába, mert megtisztel vele, hogy megossza a véleményét, érzését.. És joga van, főleg a saját blogjában azt írni, amit szeretne. Ezt tartsd Te is tiszteletben, Majd ha megyünk a Te blogodba, mi is tisztelettudóan írunk oda.

      Törlés