2015. február 16., hétfő

egyik sem:-(

Néha olyan szomorú, elkeseredett, csalódott, dühös, mérges vagyok a három iskolás gyerekemre.
Én tudom, hogy ez az iskola rendszer, egy kalap sz..! Mégis, valamennyire kellene teljesíteni nem? Vagy lehetne....de a háromból egy sem.:-( Egy sem???????:-((((
Midnek jó szövege van: majd, kijavítom,(sohasem), majd tanulok,!Minek? XY (xy=másik gyerekem, nem mutatja meg soha, akkor nekem miért kell? EGÉSZ(basszus, fél órát sem) hétvégén tanulnom kell? Felvételi? Kit érdekel, majd lesz valahogy...Jó, kamaszok, oké, mit érdekli még őket mi lesz 10 év múlva. De, hogy egy nyomorult 2-3 as szintet ne érhetnének el? Olyan elkeserítő, és nem, nem hiszem, hogy én jó példa lennék. Szerintük, az az iskola ahova én járok, gagyi, különben is egy héten, csak kétszer kell menni, könnyű nekem...

Büntetés, kit érdekel, a végén úgy is a hülye szülő unja meg.
Ezek után, mehet moziba, lehetnek kedvezmények, úgy is minden meg van engedve, ha meg nem addig, hisztizek, míg a nyugalom megtartása miatt, megengedik. Akkor miért törjem magam? Olyan kényelmes így, nem????
Mérges vagyok na, és nem csak rájuk, magamra is, mert tuti valamit elrontottam, elrontottunk, hogy EGYIK SEM akar teljesíteni, minimálisan sem!:-(
Nincs mit szépíteni, ez van!

Csenge itthon van, mert folyik az orra és köhög, még nem olyan vészesen, de így azért ne menjen, dokihoz még nem viszem, nehogy elkapjuk az infulenzát.

24 megjegyzés:

  1. A kamaszok nevelesehez nem tudok hozzaszolni, nekem meg ovisok. Biztos nehez lehet, nalunk ugyanugy neveltek minket, megis kulonbozokepp teljesitettunk. Abban viszont biztos vagyok, hogy Te jo pelfat mutatsz, es hogy a sulid nem gagyi. Szerintem tiszteletre melto, hogy belefogtal. Kitartast kivanok Neked!

    VálaszTörlés
  2. Éni is legszívesebben azt írnám, hogy kitartás, de mivel tudom, mert éppen benne vagyok és szenvedek én is, hogy rettenet... és Neked meg hárommal is.... és igen, nekem is a legnagyobb bajom, hogy miközben nem teljesíti amit kérek - és nem csak a tanulásról van szó - teljesen természetesnek veszi azt, hogy mindent megkap emellett, hogy elmehet ide-oda, hogy tévézhet, hogy videójátékozhat, hogy... stb. Hogy mivel lehetne hatni rájuk? fogalmam nincs. Ha valaki tudja, lécci ossza meg velünk, én is szívesen olvasnám....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, majd rájönnek...előbb utóbb biztos!:-)

      Törlés
  3. Hat igen, hatni kellene rajuk. Nagyreszt a szulon mulik, hogyan teljesit a gyerek az iskolaban. Igaz ezt nem kamaszkorban kell elkezdeni, a neveles egy folyamat es az, hogy kovetelunk toluk, nem ellenuk van, hanem ertuk... ezek nem csak ures frazisok. Szerintem nem buntetni kellene, hanem okosan motivalni oket. De ehhez a szulonek is nagyon kitartonak es kovetkezetesnek kell lennie. Nagyon szep peldajat latom ennek Bettus baratnodnel, ahogyan a kislanyaval foglalkozik, tanitja, neveli, formalja mindannyiuk oromere es hasznara :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, most ez úgy jön ki, mintha mi nem így nevelnénk a gyereket! Az biztos, Bettusnak nagyon nagy kézügyessége van, ezért sokat kézműveskednek. Ha régóta olvasol, tudhatod sajnos nekem nincs. Amiben én jó vagyok, azt állandóan együtt csináljuk a gyerekekkel. Pl, sütés, kirándulás...régebben lehet mikor a nagyok kicsik voltak nehezebb volt, hiszen nálunk három és fél év alatt született három gyermek, nagy örömünkre.:-)
      Én örülök, ha másnak jobban sikerül tanítania a gyermekét, sajnos nálunk így sikerült!;-) Azért azt hiszem a gyerek teljesítménye nem "csak" a szülőkön múlik. Hiszen ezt gyakoroljuk mi már 10 éve, és ez nem kevés idő, három gyermekkel. Ennyi tellik tőlem....

      Törlés
  4. "Nagyreszt a szulon mulik, hogyan teljesit a gyerek az iskolaban."- Na ez nem igaz! Nagyrészt az iskolán múlik, aztán a gyereken, majd a szülőn. Anikó szerintem ti az életre neveltek, ott nem lesz gond velük. Jó családban nőnek fel, jó példát látnak, a suli most nem akar menni, de inkább egymást "majmolják" valsz. a kisebb a nagyobbakat, Csenge ebből ki fog maradni, a fiúk, meg majd megrázzák magukat és észbe kapnak, ha nem akarnak nagyon vacak középiskolába kerülni.
    Nálunk is van, aki 12 évesen éli a dackorszakát és kötekszik és morog és és és - ha így folytatja elköltöztetem a háztól:) Vagy inkább én megyek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod megyek veled!:-))))
      Igen, abban biztos vagyok az életben majd megállják a helyüket, legalábbis bízok benne! Én most nem is a tanulmányi eredményen akadok ki, hanem, a hozzá állástól. De attól nagyon...Mindenesetre, tanultak a fiatalok ma, remélem a nagy szerelem erre is kihat, a fiúk meg megcsinálták eddig, amit reggel kért az apjuk tőlük. EDDIG!:-)

      Törlés
    2. Az életre neveléssel de mennyire egyetértek!!! Viszont sajnos ott a másik oldal is, amivel nem értek ennyit, DE szükséges rossz: a tovább tanuláshoz kellenek a jó jegyek a sok tanulás!! Az iskolán rengeteg múlik, a tanáron még több, hogy a gyerek hogyan teljesít, leköti e, szereti e az órát. Sok múlik a gyereken is, hiszen fel kell fognia egy idő után, hogy ő saját magának tanul, neki lesz ebből haszna. DE igen, van abban igazság, hogy a szülő felelőssége is hogy ez az egész egy komplex jól együtt működő dolog legyen. Következetesség (nekem sem mindig megy) és néha kell büntetés. Nem nagy dolgok, nálunk két hét számítógép és telefon megvonás volt, de tv-t nézhetett és ps3-at használhatott. A szülőnek pedig, ha látja hogy a gyereknek egyedül nem megy vagy nem megbízható oda kell nézni, hogy tanul e rendesen, kikérdezni, ellenőrizni. Persze én könnyen mondom, nekem egy van, neked tudom ez nagyon nehéz. De muszáj lenne valahogy, sajnos a 2-es eredmény az nagyon kevés és erre majd ők később fognak rájönni. Nem mondom, hogy akkor nem lehet rajta változtatni, hiszen tanulni életünk végéig tanulhatunk, munka mellett is csak akkor már nehéz. Kitartás Anikó!

      Törlés
    3. Köszi Tami! Igazad van, ez egy komlex feladat! És igen példa van másra is, hiszen, én is most tanulok.....

      Törlés
  5. Így a negyedik gyerekkel kapcsolatban sok mindent teljesen másképp gondolok, - olvasd el ezt http://www.vidirita.com/anyaknak/tanitsd-meg-irni-olvasni-szamolni-mielott-elsobe-kuldod/- na Flóra már magától olvas és ír, de ezt olvasva, ezentúl már nem aggódom ezen sem::) Jó ez neki, majd előnyt kovácsol belőle, jó lenne ha nem utálná/nánk az iskolát:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elolvasom. Mindig ámulok, mikor írod Flóra milyen ügyes.
      ÍNekem Csenge, nem kitartó, makacs, vele sem lesz könnyű, de tudom, kell egy kis alap a suliba...de nem várom.:-í8

      Törlés
  6. dettó ugyanez nálunk, 11,5 éves fiú. 4.osztályig jó tanuló, kedves, most meg 1-esek. Volt szép szó, volt ordítás, volt büntetés kicsi és nagyobb. Semmi haszna. A büntetés hetében volt a legrosszabb az iskolában. Szerintem mivel ugyanabban a családban volt eddig is nem nevelés kérdése. Felsőbe került, egyszerűen nem tér magához a rengeteg iskolai követeléstől, a rengeteg másfajta tanártól. Mind máshogy áll hozzájuk, máshogy tanít, de abban egyetértenek, hogy szerintük a 4-ik és az 5-dik közötti két és fél hónap alatt felsősökké értek a gyerekek, tehát már úgy kezelik őket, mintha 8.-osok lennének. Pedig semmi nem történt az alatt a két és fél hónap alatt. Borzasztó nehéz megfelelni 10-11-12 évesen tanárnak, szülőnek, szomszédnak, barátnak, kezdődő szerelemnek és leginkább saját maguknak. És azt látom, hogy ebben egyáltalán nem partner az iskola, ahol egyébként a legtöbb időt töltik. Sajnos. Azt gondolom csak a türelem, és a megértés segít nekik egy kicsit. Most én is ezt próbálom. Nagyon nehéz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ötödik osztály, meg majd a hetedik is nagyon nehéz. Igen, szegényket már besorolják a nagy nyolcadikos közé...és az iskola, ahol tényleg a legtöbb időt töltik, valóban sajnos nem mindig partner. Jó, hogy leírtad, köszi!:-)

      Törlés
    2. Kedves Anikó!
      köszönöm a válaszodat, mindig olvaslak, mert emberi amit és ahogy írsz, egy kedves hétköznapi nagycsalád problémáiról. Azt viszont elfelejtettem az elküldésnél, hogy nevet írjak, bocsánat, most megteszem, ez a névtelen, aki ezt a fenti levelet írta (dettó ugyanez nálunk...) : Bernadett. És köszönöm,, hogy nem rózsaszín ködök között írsz, tökéletes életről, hanem olyanról, amilyen az enyém is :) Szép napot kívánok
      Bernadett

      Törlés
    3. Szia Bernadett!:-) Rózsaszín köd, az ritkán van:-), de jólesik amit írsz! Tedd meg máskor is, mindig örülök neki!:-)
      Neked is szép napot!

      Törlés
  7. Lehet haritani a felelosseget az iskolara, tanarokra, stb., kifogasokat keresni, de azert elsosorban megis mi vagyunk a gyerekeinkert felelosek, nem? Egyaltalan nem bantasbol irtam neked a fentieket Aniko, tudom, hogy szereto, odafigyelo csalad vagytok. Bettusnal nem a kezugyesseget emeltem ki, azzal nem mindenki rendelkezik (en sem), hanem az az odafigyelo es kovetkezetes szeretve tanitas az igazi ertek. Megegyszer, nem akartalak bantani, de hidd el, aszulokkel toltott minosegi ido nagyon fontos a gyerekek eleteben es ami kimarad, az kesobb mar nem bepotolhato.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem bántottál meg...sajnálom, hogy a nevedet nem tudom! Bettust ismerem jól, és tudom, hogy odafigyelő és következetes és szeretve tanít, pont úgy ahogy írtad.Egy lassan ötéves gyönyörű kislányt. Én nevelek, 17, 15, 14 és egy 4 éves gyeremeket, Nem is a tündérbogyó négyévesem készít ki néha.:-)Minőségi idő nagyon fontos, és tudod, ez nekem is a vesszőparipám. Bár nem tudom mit értesz minőségi időnek, értéknek? Hiszen azért szerintem, varráson, horgoláson, kötésen, kívül szerintem, én is odafigyelve, következetesen, (ez néha megdől kamaszkorban), szeretve tanítok. De azon kiakadok, mikor szeretve tanítanék, aztán a válasz, hagyjál már...nem! És tudom, hogy a fizikát is meg kell tanulni....Bár jelzem, lassan huszon valahány éve, nem kellett a Pitagórasz tételt alkalmaznom, mégis meg kell tanulni nem??? És az is az én felelőségem lenne megtanítani? Én azt akarom megtanítani agyermekemnek, hogy vannak neki KÖTELESSÉGEI, most tanulni, például,,,és nem azon vagyok kiakadva, hogy nem tud egy kovalens kötést.

      Törlés
    2. Névtelen az én oldalamon is írt tanácsokat, jó lett volna, ha nem névtelenül teszi és meri vállalni magát. :)

      Törlés
    3. Örültem volna én is, hiszen sok névtelen ír hozzám, és mindig odaírják a nevüket. Inkább furcsa, hogy tud rólam... régról ismerhet, mert Bettust emlegette. Jó lett volna, ha odaírja a nevét. Ettől függetlenül nem baj, hogy ezt írta.:-)

      Törlés
  8. Anikó nagyon nehéz időszakokon mész át.((
    Azzal pedig egyáltalán nem értek egyet, hogy nagyrészt a szülőkön múllik, hogyan teljesít a gyerek, és akkor ezt inkább nem is részletezném tovább, hiszen akik kicsit is ismernek titeket, azok ezt tudják.
    Jó, gondos, odafigyelő szülei vagytok a gyerekeiteknek kiskorúk óta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, kedves vagy Andrea! Azért most nem olyan nehéz, edződök, lazulok, elfogadok.:-)
      Itt kevesebben ismernek régóta, bár öt éve vezetem a blogot, az is sok idő...
      Nem vagyok tökéletes, sőt! Nekem is rengeteg hibám van, javarészt tudom is mi.
      De nagyon szeretek veletek "beszélgetni", és egyáltalán nem baj, ha nem értünk valamiben egyett, hiszen ez így tökéletes, különböző vélemények, különböző emberek!:-)

      Törlés
  9. Az iskolával kapcsolatban szerintem az a legnagyobb probléma, hogy az elmúlt 30- 40, vagy még több évben semmit sem változott, míg a világ gyökeresen. Érthető, a gyerekek nem találják a helyüket, a régi poroszos rendszerben, hisz ők már az internetnek, a nevelési elvek változásainak köszönhetően szinte a teljes szabadságot tapasztalják az életükben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan Erika! 70-esévekben volt utoljára reform...

      Törlés