2015. április 23., csütörtök

Néha...


Mostanában olyan nyűg a főzés. Ennek több oka is van. Egyik, hogy nehéz kitalálni, mit is főzzek, hogy mindenkinek jó legyen, hogy elég is legyen és finom is legyen. Még mindig furcsa, hogy ilyen központi kérdés lett nálunk az étel. Régen nem volt így, de azzal, hogy nőnek, az étvágyuk is nő. Ez így van jól.
A másik dolog, hogy drága az étel. És bár húsból lehetne variálni több mindent, de hús nélkül, laktató is legyen, aránylag gyorsan kész legyen, mert délre készen kell lenni, akkor jön Zsolti haza ebédelni, utána lassan lassan, a többiek is.
Heti egy bevásárlásnál kitalálni saccperkábé mi legyen a következő héten az ebéd...na, néha nagyon nehéz.
És a másik a kenyér! Szeretek kenyeret sütni, családom is szereti azt a kenyeret amit én sütök. Így egy ideje minden nap én sütöm a kenyeret, minden nap, bizony. Minden kenyér más és más...én a legjobban azt szeretem, amelyikben darált lenmag is van. A másik blogban leírom a receptet nemsokára..

Tegnap olyan jó volt kint kertészkedni, ebben a kis zsebkendőnyi kis kertben, szeretem...

Ma valami levest főzök, valószínűleg krumpli leves és második...második..nem tudom!:-(
Persze nem ezt főztem,:-) carbonára féle tészta lett. Van benne császárszalonna, vargánya, kukorica, szárított trombitagomba, többi mint a carbonara, ja parmezán nincs itthon;-), és már kész a kevert kakaós süti, csak meg kell kennem lekvárral, ó sanyarú sors....:-)))) és ahogy látom a kenyér sem lesz lapos:-)(Bence kérése)

14 megjegyzés:

  1. Nálunk is mindig ugyanez a probléma! Csak még ott a cukorbetegség hozzá.
    Ma karfiolleves lesz meg sült csirke. A kuglófom meg most sült ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez finom!!! De látod itt is hús..azzal nem lenne probléma, ha lenne mindig hús..:-) Milyen jó illat lehet nálatok! Hmmm..:-)))

      Törlés
  2. Pont a leírtak miatt nálunk elég divat lett a csirkemáj. Azt variálhatom sokféleeképpen és nem is kell belőle olyan sok, de ilyen pl. a csirkemájas rizottó gombával, vagy van egy rakott gombás csirkemáj is, amit tepsiben kell sütni és tejfölös, a múltkor a piritott csirkemájba is tettem gombát és tésztával ették, vagy tejszínes gombás -csirkemáj tésztával... Most tűnik fel, hogy a máj és a gomba ált, együtt jár :) fél-fél kiló és úgy elég is:) a lényeg nálunk is mindig, hogy sok legyen és finom. VAgy ha csirkét veszek, akkor mindig hátsónegyeddel vesz a csirkecombot és lkeveszem a farabúbját, vagy a zsírosab brészeket, és kisütöm töpörtőnek, imádják, a combokat meg vagy római tálba sütöm meg, vagy kirántom, akkor ketté szoktam őket venni. 8 combot veszek és az elég is, marad is belőle, mert nagyok ( mondjuk nálunk nem három kamasz van, de szerintem a fiúknak is elég 1,5 comb fejenként). Aztán jó még a székelykáposzta, mert aba sem kell annyi hús, inkább jó sok káposzta , meg a mexicói rizseshús, vagy a brassói. Tudom,hogy van ahol fordítva van, de nálunk 25% a hús és a többi a köret az ilyen összekeverős ételeknél, de hat embernél nem is lehet nagyon másképp. Most ezek jutottak az eszembe:), meg persze a tartalmas levesek, sok zöldséggel, valamennyi hússal/ kolbásszal és hozzá a kelttészták, vagy ami még nálunk megy, az a főzelékek ( borsó, krumpli, zöldbab, spenót, de az főttojással van ) amikhez mehet hurka-kolbász, vagy fasírt valamilyen csibefalat ( a coop-os csirkemell falatkák nagyon finom 1 kg kb 40 db és 990 Ft, imádják, olyan mint a "mekis" nugetts)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen igen...tök jó dolgokat írtál.:-) Bár ebben is hús van, többnyire. Különben én is így főzök kb.:-) Köszi

      Törlés
  3. Ez szerintem tipikus probléma minden háztartásban...
    Nálunk ma sárgaborsó főzelék lesz és némi kertészkedés.
    :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen. A sárgaborsó nagyon finom, csak nem nagyon birja a pocakom...Jó kertészkedést!(())

      Törlés
  4. Ja és most már jönnek a pontyok és lesz sok sülthal és halászlé is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen...hétvégén ez lesz!:-))) De a hal is frissen jó!

      Törlés
  5. Nálunk a mai menü grillcsirke, amit este sütöttem. Én salátával eszem. Most ebédre is ezt hoztam. Este készítek egy kis rizst. Húshagyóknak és nem lisztérzékenyeknek pedig van káposztás tészta.

    VálaszTörlés
  6. Nálunk a carbonara nagy kedvenc. Még szerencse, mert gyakran kell rittyenteni, amikor valami hirtelen vacsorára vágyik a banda. :)

    VálaszTörlés
  7. Nálunk ma tőltöttkáposzta és almás zabkása - kedvencek - káposzta a fagyasztóból. Nálunk szerencsére az oviban/iskolában ebédelnek, itthon a vacsora van - erre főzök meleget, hanem a hétvége a húzós... A kenyeret mi is itthon sütjük - sokkal finomabb és tudom mi van benne. Mi a húst úgy oldjuk meg, hogy disznót vágunk, csirkéket tart Anyum - ezeket fagyasztva, adagolva tárolom - igy mindig van amihez nyúlni. És kilónként sokkal drágább is.

    VálaszTörlés
  8. Most, hogy ettől a hónaptól Máté is itthon eszik nálam is minden napos a főzés, most én azt tervezem, hogy kipróbálom a menütervezést, pont azért amit írtál, hogy ne kelljen már vagy vásárlás közben több napra előre gondolkozni vagy naponta improvizálni :) ... A kenyeredet lehet, hogy kipróbálom :) , nagyon finomnak tűnik :) ...

    VálaszTörlés
  9. Mostanában keveset főzök itthon, de ötleteket mindenhonnan összeszedek, pl. az óvodából, a munkahelyemről, ahol kint van az étlap. sokszor segít kitalálni valamit, ami nekem eszembe se jutna. A kenyeret én is hasonlóan sütöm, de mindig teszek el egy kis gombócot, mikor kiveszem a kenyérsütőből keverés után és a következő sütéshez azt használom kovásznak, így csak nagyon pici élesztő kell bele. mi a rakott dolgokat szeretjük a legjobban, az tartalmas és egyszerű is, főleg most, hogy egyre több zöldség van. Egyébként nem könnyű egy családnak mindig változatosan főzni, szerencsére nekem nem kell minden nap, így még örömet is okoz.

    VálaszTörlés
  10. Érdemes kicsit megnézni azokat a recepteket, amiket a nagymamáink főztek. Nem ettek húst csak hétvégén. Hétközben pedig a gabonafélékből, főzelékfélékből főztek nagyon sokfélét. Akkor is gond volt a hús, nem azért mert drága volt, hanem mert nem volt, csak annyi, amennyit levágtak. Hihetetlen sokféle módon tudták variálni ezeket. A tésztafélék is sok variációra adnak lehetőséget zöldséggel, és azért némi hússal is. Az ország különböző területein is máshogy készítették el ezeket, Szóval szerintem az interneten nagyon sok recept van, még könyvet sem kell venni, és időnként hétközben ezeket megfőzni, hátha találtok kedvencet, ami bővíti a lehetőségeket.
    Szerintem még érdemes kifőzdék heti menüjét is keresgetni, ott minden napra előre látod, hogy mit csinálnak és ötletet onnan is lehet venni, amikor nem jut eszedbe semmi.
    Nehéz változatosan, finoman, mindenkinek tetszően, olcsón, és nem sok időt igénylően főzni.
    Jó hétvégét!
    Bernadett

    VálaszTörlés