2011. szeptember 23., péntek

Kovászos kenyér

Fényképeztem Nelli a kenyeret, most éppen kel még a sütőedényben. Felrakom ígérem.
Biztos nem haragszik meg Krisztina ,  ha leírom, hogy csináltam az Ő tanácsai alapján a kovászt.
1. nap, 2 evőkanál joghurtot, 3 1/2 evőkanál vízzel, 4 evőkanál lisztel jól eldolgoztam egy üveg edényben.
2. nap, 3 1/2 kanál vízzel elkevertem a kovászt, utána 4 evőkanál lisztel is. Mindig szobahőmérsékleten volt.
3.nap, megcsináltam ugyanezt a műveletet(víz, liszt)
4.nap is megcsináltam hasonlóképpen.
5.nap öntöttem ki a háromnegyedét a lefolyóba, és etettem meg újra 10dkg vízzel, és 10dkg lisztel.
6.nap, már nem öntöttem ki a lefolyóba, hanem ami ment volna a lefolyóba, abból készítettem a kenyeret tegnap, és a maradékot megettem.(10dkg víz, 10dkg liszt)
Ma a maradékkal ugyanezt tettem és a többit beraktam a hűtőbe. Nem olyan bonyolult dolog, mint elolvasni!:-))))
És miért került a hűtőbe? Mert ma újra nekivágok kovász készíteni, mert kecsketejből csinált joghurtból csináltam, és  ennyi "etetés" után is ott a kecske íze a kenyérben, na nem mintha annyira zavarna, no de kipróbáljuk így is.
És minden szó igaz, magas hőfokon lefedve sütés, majd a végén pirítás, hozza meg a ropogós héját a kenyérnek. Nagyon finom volt a vacsora ezzel a finom kenyérrel, jó volt tunkolni a lecsót:-). Gyerekek csak magában ették.
Hihetetlen látni hogy elkezd a semmiből éledni a kenyértészta.
Hibáim azok voltak, hogy elfelejtettem hajtogatni a tésztát, így kicsit lapos lett a kenyér, Kicsit lazábbra kell gyúrni a tésztát. És ez igazi türelemjáték, mert míg az élesztővel pik-pak megered a tészta, kovásszal nehezebben megy, de nem lehet összehasonlítani a két kenyeret, Nekem ez a KENYÉR!:-)))

Hugi, csak ajánlani tudom, próbáld ki!!:-)

Jönnek majd a képek is, de a Királylány ennyit engedett most. És persze be kell raknom a kenyeret sülni!,-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése