2011. december 2., péntek

Háztartás!

Hajnalban mikor felkeltem a nagy sötétségre:-) (áramszünet volt, a kinti lámpa is kialudt), eszembe jutott a mai írásom.
Már régóta gondolkodom, hogyan is élünk mi. Konkrétan mit eszünk meg. Erre mivel ugye nincsenek véletlenek, pont tegnap kaptam egy e-mailt erről a témáról. Téli zöldségek gyümölcsök, vagy vitaminok? Felületes volt az e-mail, nem is az a fontos. Engem az sem érdekel más hogy él, mit eszik meg.
Vannak dolgok amit évek óta behoztam a családba, néha észrevétlen, néha tudatosan.
Anyósommal mentünk vásárolni. Mondja nekem, vegyünk egy doboz paradicsomot, felezzük el. Határozottan mondom neki, bocs, mi már nem eszünk paradicsomot. Meglepett arc, kérdi miért nem olyan szép piros? Mert most nem terem meg a paradicsom, olyan zöldséget eszünk ami megterem, vagy inkább megtermett az őszig és most ehetjük. Engem nem csábítanak el ezek a kívülről szép, de belülről rossz ízű műcsodák...Van az már egy hónapja, hogy vettem még pár szemet, senkinek sem kellet, azóta kint van a lilahagyma mellett a paradicsom, túlzás nélkül állíthatom, ugyan olyan állapotban van még. Ez azért jelent valamit!Felvágunk lilahagymát inkább vagy fokhagymát, azt eszük, szendvicsbe meg csalamádét teszünk. Na mondjuk erről is meg van a véleményem. A vecs...i savanyúról. Gyönyörű ropogós  minden zöldség, de én nem hiszem, hogy természetes ez is. Meg az összes termékük, még a piacon is sajnos, tele van édesítőszerrel.Annak meg számomra olyan rossz íze van. :-( És a mellékhatásról nem is beszélek.
Hála, van a piacon a kedves árusaimnál, sáros zöldség,;-) finom savanyúság, mindenfajta, és idén zöldség gyümölcs..

Másik téma. Napokban kezembe került az öblítő flakon. Sosem szoktam, most elolvastam, és hosszasan ecsetelte, gyúlékony lesz a ruha, főleg gyerekruhánál vigyázzunk vele..stb. Sokszor olvastam már, nem használnak öblítőt hanem ecetet. Jó, jó gondoltam, de én szeretem az öblítő illatát. Bár mostanában csak addig érzem míg kiteregetem a ruhát, de mikor szedem be, már semmi illat.:-( Nosza, tettem egy próbát az ecettel, persze löket volt az is, hogy megint ki kellett takarítanom újfent a mosószer adagolót, mert fekete penészes olajos vacak ült rá, és még szerencse, mert ezt hipp-hopp kitakarítom, a régit nem tudtam.(hú, de utáltam)Kipróbáltam és láss csodát olyan illata lett a mosott ruhának mintha kint megfújta volna a szél, illatos!!!!!!!!Már azon gondolkodom kinek ajándékozzam az öblítőt!:-))) Jó egy hete nem is használok öblítőt, az adagoló is csilli-villi.
Tegnap végig eceteztem a gépeket, kávéfőzőt, vízforralót is. Meg a lefolyóba is tettem egy kis szódabikarbóna és forró víz társaságában, már nehezen ment le a víz, de mint a tornádó úgy folyt le utána.

Szóval tudtam én hogy jó szer, az ecet. De most teljesen lenyűgözött.:-))

2 megjegyzés:

  1. Igazad van, mi sem eszünk többségében külföldi (spanyol brokkoli, olasz paradicsom...), mű zöldségeket :)

    Ecettel öblítek én is: használunk mosóparfümöt (de lehet sima illóolajat is tíz-húsz cseppet bele) azért, hogy icipici illata legyen :)

    Ahogy írtad is, az ecet nagyon jól használható a háztartásban, de azért megjegyeznék valamit (ne vedd okoskodásnak kérlek) :)

    Kis kémia: a szódabikarbóna lúgos, az ecet savas. Ha a kettőt együtt használod, semlegest kapsz, a két dolog közömbösíti egymást, így nem hatnak igazán! Én szódabikát (vagy mosószódát - ez is lúgos) használok felmosáshoz, zsíroldáshoz, szódát a fehér ruhák mosásához (ez esetben az ecetes öblítés azért is jó, mert a ruhában esetlegesen maradó szódát az ecet kipezsgeti).

    Minden jót!

    szomormama

    VálaszTörlés
  2. Nem veszem okoskodásnak, dehogyis!:-) Inkább köszi.., igazad van, olvastam én is, de a lefolyóban működik a dolog!Legalábbis a pezsgés és a forró víz csodát művelt. Most már kétszer.,-)
    Neked is, minden jót! Anikó

    VálaszTörlés