2012. május 29., kedd

Szoptatás

Éjszaka gondolkodtam ezen a témán. És mivel ez a blog rólam szól és kiscsaládomról, mindenképpen megér egy posztot! Ez a szoptatás.

Maholnap másfél éves lesz a kis királylány!!!! Változik a szopi is. De kezdjük a legelején. Mesit mikor vártam 23 éves voltam, nem tudom azért e, vagy azért mert ő volt az első, vele mindig azt szerettem volna csinálni, mint a nagykönyvben meg van írva. Két hónaposan gyümölcslé, majd három hónaposan gyümölcs, főzelék...így a három hónapos korában lévő szopisztrájban feladtam a szoptatást. Jött a tápszer, jó büdös volt, de utáltuk csinálni Zsoltival.De szép egészséges lett a csajszi, evett rendesen mindent, úgy ahogy a nagykönyvben meg van írva. Majd két és fél év múlva, megszületett Dávid, vele négy hónapos koráig ment a szopi, majd mint a nagykönyvben...Majd egy év múlva megszületett Bence, gondoltam vele kitartóbb leszek, ment is hét hónapos koráig, olyan büszke voltam magunkra. Hozzá kell tennem nem volt egy függő, inkább nekem volt fontos..No meg a sok aprónép, nem is engedett teret nagyon ennek, én meg görcsös voltam.
Majd vártam Csengét, éreztem, vele más lesz. Nem tudom miért? És tényleg más lett! Ő függő lett. Ahogy megszületett, bebugyolálták, én félve megkérdeztem megszoptathatom? Szülésznő rám nézett, és közölte, a magáé, ő nem tudja! Én akkor olyan hálás voltam ezért a mondatért, sosem felejtem el az elsőt. Mintha mindig is ezt csinálta volna Csenge, erősen, jól szopott már a szülőágyon is. Csak sajnáltam az első babás anyukát a szobában, nekik nem sikerült. És teljesen átéreztem a helyzetét.
Csenge függő lett! Félóránként, óránkét, kétóránként, állandóan....kérné.Ha, napokban nem jött volna rá, milyen jó móka megharapni, mert akkor ő huncut tud lenni. Jó móka neki, nem nekem. Így bújás van, cici nem! Éjjel van, de csak egyszer, majd víz! Azt is elfogadja, csak történjen valami.....
Közben kezdett járni az agyam, azért már ez nem olyan mennyiségű tej, ami elég lenne, neki. Gondoltam megyek a boltba aztán jól bevásárolok, tápszerrel vagy tejitallal. Forgattam a dobozokat, nézegettem, a mi van bennük, megijedtem. Kell ez nekünk? Én teljesen megértem a tejelleneseket, és a három évig csak tápszerezőket. De én arra gondoltam nem tudom ezt a valamit megcsinálni Csengének. Így tejeskávé van a reggelihez, egy deci, meg kakaó, ha vacsira kéri egy deci. Tejből! Ez van, bár ez sem igazi tej...de jobbnak ítélem mint a tápszert. És még azért megy a cicizés is mellé.
Kicsit szorul a szívem miatta. Azért valahol olyan kapocs ez közöttünk, és ezt soha semmi nem hozza vissza. De az élet rendje, hogy nőjenek nagyra, akár szopiznak, akár nem.:-)))

15 megjegyzés:

  1. Bori két hónapja múlt két éves és szopik. Csak úgy alszik el ebéd után is, este is. És sokszor szopizik éjszaka is, bár ezt egyre ritkábban.
    Az első néhány itthon töltött napot kivéve nem kapott tápszert, akkor is csak azért, mert nagyon nehezen indult meg a tejem. Még vizet sem ivott soha cumisüvegből, a cumit is négy hónaposan magától hagyta el.
    Soha nem kapott sem tejitalt, sem más bébiizét. Kilenc hónapos kora óta iszik tejet. Eleinte boltit, de nem uht-t, most már jó ideje csak házit, nem is issza meg a másikat. A kakaót, tejeskávét nem szereti, így csak tejet iszik, vagy teát, abból is mentát, vagy mentát citromfűvel.
    És a kapocs az kell, nagyon kell. Nekem is hiányozna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bettus!
      Örülj neki neked elsőre sikerült ami nekünk csak többedjére :) Ameddig van és amíg kell neki had szopizzon csak Borcsa!

      Törlés
  2. Lányok!Olyan szépen írtatok az anya-gyermek kapocsról!Kár, hogy itt nincs egy tetszik gomb!
    Bizony ez így van, mi is velük együtt tanuljuk a dolgokat.Én is így voltam.

    VálaszTörlés
  3. Anikó és Bettus!El szeretném mondani Nektek, hogy kisfiú lesz az Unokám! <3
    Ma volt a Dóri ultrahangon!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli!
      Gratulálok a kisfiú uncsidhoz !

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. gratulálok Nelli!:-)
      Puszilom Dórit, vigyázzon magára! De jó neki, nektek!:-)))))

      Törlés
  4. Hát igen felnőnek egyszer csak, Katám se szopik már de látod nekem is kincs volt ez a 15 hónap szoptatás! Ha rajtam múlna akkor biztos még vagy 1 évig csinálnám de nem kellett neki már, igy maradtunk a tejcinél és a kakaónál, és lestem hogy a bőre nem változik-e , de NEM hálaistennek!
    Anyuci büszke lenne ránk biztos :)
    Puszi

    VálaszTörlés
  5. Én sajnos csak annyit tudtam szoptatni, hogy tudjam, mit veszítettünk. :( Még most sem nyeltem le, hogy nem sikerült. Sok dolog közrejátszott ebben, magamat már nem okolom, de fáj, hogy nem tudtam táplálni, csak tápozni... Lehet, ezért is hiányzott nagyon a terhesség, mert így szoptatás nélkül nagyon hirtelen lett vége a kettőnk közti kapocsnak. :( Tényleg lehet abban igazság, hogy a szoptatás a második köldökzsinór.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De azért nem kell nagyon szomorkodnod. Bár azt látom, hogy Csenge sokkal anyásabb és bújósabb mint a többi, de sz mástól is van. Gyerek függő is szerintem!

      Törlés
  6. Csak az egyik fiam szopott 2 éves koráig (akkor sem ő akarta abbahagyni), a többiek mind fél éves kor előtt leálltak.
    Lényeg, hogy én csak egy éves korig adtam tápszert, majd nyers tehéntejet. Azóta egyik sem kap ilyen tejkészítményt. Még Kira-Kevin idején forraltam a házitejet, de pár éve már azt sem.
    Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most kóstolgatja Csenge is a tejet. Nem egy nagy mennyiséget iszik még, de ízlik neki. Csenge sem a tejbedarát, sem a konzerv bébiételt nem ette, lehet a tápszer sem ízlene neki.:-)

      Törlés
  7. Nagyfiú 5 hónapig csak anyatejet kapott. Mivel egyszerre két foga is kijött, elkezdtük a főzelékezést, nálunk ez a divat, nem a gyümölcs. Ahogy sorra jöttek a fogai, egyre kevesebbet szopott, majd 9 hónaposan, köszönte, nem kért többet. Meg mondom őszintén, nem bántam. Jó volt a szoptatás, újra megtennék mindent, hogy legyen elég tejem, de felszabadultam, amikor a leválasztással együtt eljöttek az átaludt éjszakák is, amit nagyon díjaztam. Nekem sok lenne 2- 2,5 év szoptatás, mint a húgomnál. Ehelyett mi reggelente 1-1,5 órát meséltünk, könyvet nézegettünk még pizsamában. Az is közelség volt, ma is igényli hétvégente és imád pizsamában rohangálni délelőttönként. Lehet elrontottam valamit? ;-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen megértelek, mi is már sokszor csak összebújunk, reggel elmennek a gyerekek suliba, mi még pizsamapartizunk, néha azt veszem észre már a délelőttbe járunk még pizsiben vagyunk.;-)

      Törlés