2012. február 17., péntek

Sütöttünk:-)

Sütöttünk ma Csengével, fonott kalácsot. Bettustól kértem el a receptet, mert nekem sohasem lesz foszlós a kalács. Nagyon egyszerű a recept, és vigyázat, hatalmas adag, legközelebb ketté veszem majd a tésztát és kettő kisebbet sütök.:-)
Kalács: 1kg liszt, 1 teáskanál só, 1 bögre cukor, 3/4 bögre olaj, én csak felet tettem bele, 2,5 bögre víz. 2 dkg élesztő. Lágy tészta lesz, a bögréknek nem kell hatalmasnak lenniük!;-) Ketté vettem a tésztát kelesztés előtt és egyikbe kakaóport tettem. Kelesztettem és fontam, négyes fonásban. No most, esett a hó ugyebár ma, ami azt jelenti a 80cm-es apróságommal (na jó bakancsban ennyi) amúgy 74 cm:-))), menni kellett szánkózni, no meg Tégla is imádja a havat, így megfontam a kalácsot és elmentünk szánkózni. A kalács, kelt, kicsit talán túl is, mi meg jól elvoltunk, megsütöttük, illatozik az egész lakás tőle..:-)) Majd vacsira megvágjuk!


ui: Isteni finom a kalács! Próbáljátok ki!:-)))

13 megjegyzés:

  1. Ügyesek vagytok, nagyon szép lett! iu (ez Bori volt)

    VálaszTörlés
  2. Nyami-nyami megint :) Te mindig kitalálsz valami finomat ! Én meg lopok tőled :) Biztos sütök én is majd ! Jó nektek ti tudtok szánkózni :) Nekem csak a hólapátolás jut !!! Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó volt szánkózni, de már olvad!:-(

      Törlés
    2. Most találtam Rátok először, ki is próbálnám a receptet, de kb. mennyi egy bögre?

      Törlés
    3. Szia! Köszi, hogy rám találtál, 2 dl egy bögre!Én nagyobb bögrével csináltam, és így kellett még bele liszt!

      Törlés
  3. Anikó a receptedet én is vittem, mert a múlt héten sütöttem egy mazsolás kalácsot és csak hármast tudtam adni magamnak. Nem volt igazi a tésztája. Kipróbálom a receptedet! Köszi: Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika próbáld ki, nem fogsz csalódni, csak a véleményem szerint ketté kell szedni a tésztát mert nagy, és így nem sül át olyan jól. Vagy csak a fele mennyiséget csinálod meg!:-)

      Törlés
  4. Ebbe a kalácsreceptbe nem kell tojás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat el vitt a hétvége sodrása!:-( Nem kell bele tojás, és így is nagyon szép foszlós lett!
      Remélem azért segítettem.:-)

      Törlés
  5. Kérlek Anikó minél előbb válaszolj, hogy én is süthessek egy ilyen finomat!

    VálaszTörlés
  6. Mivel én vagyok a "receptgazda", kicsit kotnyeleskedem. Átsül, és finom foszlós lesz akkor is, ha 1 kg lisztből csináljátok. Én minden pénteken sütök egyet ismerősöknek megrendelésre, és nagyon finom, foszlós mindig. Lassan kell sütni, ha sparherdben sütöm, felénél lekapcsolom a sütőt, ha a gázsütőben, akkor takaréklángon (az enyém ezer éves, csak két fokozata van). Tojás alapvetően nem kell bele, de nem árt neki, ha egyet (nem többet!) tesztek bele.
    Mindenkinek sok siket hozzá!
    Bettus

    VálaszTörlés
  7. Receptgazda!:-))) Én azért írtam hogy nem sül át annyira mert nem sparherdben sütöm én, hanem villanysütőben, ami teljesen más mint a gázsütő vagy a láng!:-)))Puszi!:-)))

    VálaszTörlés