Sütöttünk ma Csengével, fonott kalácsot. Bettustól kértem el a receptet, mert nekem sohasem lesz foszlós a kalács. Nagyon egyszerű a recept, és vigyázat, hatalmas adag, legközelebb ketté veszem majd a tésztát és kettő kisebbet sütök.:-)
Kalács: 1kg liszt, 1 teáskanál só, 1 bögre cukor, 3/4 bögre olaj, én csak felet tettem bele, 2,5 bögre víz. 2 dkg élesztő. Lágy tészta lesz, a bögréknek nem kell hatalmasnak lenniük!;-) Ketté vettem a tésztát kelesztés előtt és egyikbe kakaóport tettem. Kelesztettem és fontam, négyes fonásban. No most, esett a hó ugyebár ma, ami azt jelenti a 80cm-es apróságommal (na jó bakancsban ennyi) amúgy 74 cm:-))), menni kellett szánkózni, no meg Tégla is imádja a havat, így megfontam a kalácsot és elmentünk szánkózni. A kalács, kelt, kicsit talán túl is, mi meg jól elvoltunk, megsütöttük, illatozik az egész lakás tőle..:-)) Majd vacsira megvágjuk!
ui: Isteni finom a kalács! Próbáljátok ki!:-)))
Ügyesek vagytok, nagyon szép lett! iu (ez Bori volt)
VálaszTörlésNagyon finom is lett!:-)
TörlésNyami-nyami megint :) Te mindig kitalálsz valami finomat ! Én meg lopok tőled :) Biztos sütök én is majd ! Jó nektek ti tudtok szánkózni :) Nekem csak a hólapátolás jut !!! Puszi
VálaszTörlésNagyon jó volt szánkózni, de már olvad!:-(
TörlésMost találtam Rátok először, ki is próbálnám a receptet, de kb. mennyi egy bögre?
TörlésSzia! Köszi, hogy rám találtál, 2 dl egy bögre!Én nagyobb bögrével csináltam, és így kellett még bele liszt!
TörlésAnikó a receptedet én is vittem, mert a múlt héten sütöttem egy mazsolás kalácsot és csak hármast tudtam adni magamnak. Nem volt igazi a tésztája. Kipróbálom a receptedet! Köszi: Erika
VálaszTörlésErika próbáld ki, nem fogsz csalódni, csak a véleményem szerint ketté kell szedni a tésztát mert nagy, és így nem sül át olyan jól. Vagy csak a fele mennyiséget csinálod meg!:-)
TörlésEbbe a kalácsreceptbe nem kell tojás?
VálaszTörlésBocsánat el vitt a hétvége sodrása!:-( Nem kell bele tojás, és így is nagyon szép foszlós lett!
TörlésRemélem azért segítettem.:-)
Kérlek Anikó minél előbb válaszolj, hogy én is süthessek egy ilyen finomat!
VálaszTörlésMivel én vagyok a "receptgazda", kicsit kotnyeleskedem. Átsül, és finom foszlós lesz akkor is, ha 1 kg lisztből csináljátok. Én minden pénteken sütök egyet ismerősöknek megrendelésre, és nagyon finom, foszlós mindig. Lassan kell sütni, ha sparherdben sütöm, felénél lekapcsolom a sütőt, ha a gázsütőben, akkor takaréklángon (az enyém ezer éves, csak két fokozata van). Tojás alapvetően nem kell bele, de nem árt neki, ha egyet (nem többet!) tesztek bele.
VálaszTörlésMindenkinek sok siket hozzá!
Bettus
Receptgazda!:-))) Én azért írtam hogy nem sül át annyira mert nem sparherdben sütöm én, hanem villanysütőben, ami teljesen más mint a gázsütő vagy a láng!:-)))Puszi!:-)))
VálaszTörlés