2014. május 9., péntek

Bodzaszörp

Bár ez tavalyi kép, idén teljesen másképp raktam el, csak nem fotóztam. Nagyüzembe készült, télre is lett, és friss fogyasztásra is! Szép arany színe van, már a spejzban pihennek, Nővérem receptje szerint.:-)))

Mondjuk könnyű úgy bodzát szedni, hogy a langalétra:-D fiamat küldöm.:-)

Álljatok neki bátran ti is, nem nagy dolog, és milyen finom! (nem hiszek a boltos fiúnak, akitől kértem a citrom savat, inkább vegyek tőle bodza szörpöt, nem, nem...:-)

Fenci kérésére beírom a receptet.:-)
5 l üveg, 15-20 fej szép kinyílt bodza virág, amit leszedtem a száráról, 5dkg körül citromsav, 2 citrom karikára vágva. Én citrom füvet is tettem bele. Nem szeretem nagyon cukrosan, így másfél kiló cukrot tettem bele úgy, hogy fél kilót karamellizáltam , majd felöntöttem vízzel, óvatosan!!!! A többit felfőztem cukorszirupnak. Aki édesebben szereti, tehet bele több cukrot. Kihűtöm a szirupot, és beleöntöm az üvegbe, kipótolom a vizet, hogy tele legyen az üveg. 3-4 napig ázik, naponta megkeverem. Majd üvegekbe töltöm, és a hűtőbe teszem, frissen fogyasszuk. Nekem ez nem áll el télre, mindig felforr, de akinek nagyon szuper pincéje van, elmarad. De amit télre raktam el, abba tettem 1 kávéskanál nátrium-benzoátot. Nem szeretem, de így elmarad télre.

6 megjegyzés:

  1. Leirod a receptet? télire még soha nem raktam el, kipróbálnám - igaz nálunk még nincsen, később virágzik.

    VálaszTörlés
  2. Dejò !!!
    Elküldtem a képeke.
    a kisebb korit, nem csatolja valamiért :(
    Majd azt legközelebb megpròbàlom megint.
    Szia
    Lili

    VálaszTörlés
  3. Hm, nagymamám csinált mindig bodzaszörpöt.
    Szólnom kell anyának! :)

    VálaszTörlés
  4. Nem is kell bele tartósítószer, ha felfőzitek és úgy teszitek üvegbe(még melegen) akkor eláll, nekünk múlt héten fogyott el a tavalyi, lehet gyártani frisset:)

    VálaszTörlés