2013. március 22., péntek

Érdekes téma...

.....a vallás is. Tegnap Dávid fél szavakkal említette, hogy az egyik osztály társa azért nem tudott készülni az egyik órára, mert hittanra jár, és készül valamire. Azért nem tudom mire, mert nem tudom milyen vallású. És hogy beszélgetett egymással a két fiú, és mondta Dávid, hogy ő nincs megkeresztelkedve. Erre a fiú azt mondta neki, hogy akkor ő ateista, és hogy hitetlen. Mondom neki, azért ez így nem igaz. Mert mindenki hisz valamiben, és nem biztos, hogy az az igazi Isten hívő, aki megkeresztelkedik, templomba jár, majd felnőtt korára, messzire kerüli a templomot. Mert vannak a közvetlen környezetemben ilyenek. Mi Zsoltival meg vagyunk keresztelve és ennyi. Apám, igazi ateista volt! De valahogy engem mindig is vonzott a templom, mai napig. Bemegyek, őszintén keresztet vetek, és áhítattal nyitom ki szívemet és szememet, minden templomban. Karácsonykor elmegyünk a templomban, és Húsvétkor sem fröccsöntött nyuszit ünnepelünk. Úgy hogy a gyerekek nincsenek megkeresztelve. De hiszem, hogy anélkül is lehet, és ha valamelyik szeretne megkeresztelkedni, és ott leszek mellette és támogatom benne. Érzem most értek meg erre a nagyok, hogy komolyabban elbeszélgessünk erről a témáról majd!

Borzalmas szél fúj. Tegnap délután óta. Ledöntötte a pinyóasztalt is, megint szegény szilvafára. :-(

Ma bab leves lesz, és délután csajos napot tartunk Mesivel. Péntek van, hurrá....

14 megjegyzés:

  1. Az a kisfiú kár,hogy ezt mondta,valószínüleg otthonról hozta,vagy a hittanon ebből a rossz szögből közelíti meg a hittantanár a kérdést.Mert inkább azt kell nézni ami összeköt,nem azt,ami elválaszt.
    Édesek a gyerekek,ahogy nyílik a tudatuk és kérdeznek!Szerettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem, mégha nálunk láthatóan később érnek a gyerekek.:-)

      Törlés
  2. Anikó pont így gondolkodom erről mint te:) Nálunk meg vannak keresztelve a gyerekek, mert itt mindenki meg van, ez egy ilyen falu - de hittanra nem járnak, merrt nem tetszik az aki és ahogy tartja. A többit meg rájuk bízom, hinni pedig egyszerűen kell az embernek és idővel mindenki megtalálja majd a saját hitét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, pontosan, idővel kiderül ki mennyire találja meg és hol a hitét!

      Törlés
  3. Igen, a kisgyerekek nyilván azt mondják, amit otthonról hoznak. Az otthoni értékrend a domináns.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudom! Csak ez a téma is olyan nehéz, még nekünk felnőtteknek is.

      Törlés
  4. Nálunk a két kicsi nincs megkeresztelve, mert anno még nem házasodtunk össze, így itt a katolikus pap elutasította a keresztelésüket. Bár nem járunk templomba mégis szívesen beszélgetünk erről a témáról is ( mint bármiről) velük. Úgy tudom most az új pápa már engedi a keresztelést ( meg még már házasok is vagyunk bár nem templomban) így megvárjuk PöttyömPöttyöt és lehet utána egy hármas keresztelővel bepróbálkozunk. Meglátjuk. A többi az Ő döntésükre van/lesz bízva.

    VálaszTörlés
  5. :)vigyétek el őket megkeresztelni...( csendben, halkan, szelíden mondom, sok szeretettel, nem tudom, ebben a virtuális világban megy-e valami át ebből.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel valamennyire ismerlek Júlia, és bízom benne te is ismersz valamennyire, köszönöm, hogy ezt írod!:-) Tervben van, egyszerre, mind a négyet megfogjuk. De milyen jó lenne egy őrségi kis falu templomában...

      Törlés
  6. Igen, érdekes téma. A gyerekre soha nem kényszerítettünk az apjával egyetértésben, semmit a vallással kapcsolatosan. ( Az én szüleim annál inkább gyerekkoromban ! ) Semmilyen vallásban nincs megkeresztelve. Amikor kérdezett, hitünk szerint beszéltünk a Mindenhatóról, a vallásokról már önmaga által kialakított véleménye van, hisz már felnőtt. Bár ki beszélhet amit csak akar, úgyis az a lényeg, mit lát a környezetében: ki hogyan ÉLI hitét.
    Tudom, mert elmondta: minden nap imádkozik. Ennek nagyon örülök, mert ha hite van, mindene van! Vallást meg választhat magának, ha szükségét érzi majd. Hát nálunk így :) Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Eszter, hogy megírtad nekem ezt! Akkor hasonlóképpen gondolkodunk mi is!:-)

      Törlés
  7. Nálunk mindenki meg van keresztelve, és Isten áldását is megkaptuk a házasságunkhoz is. A templomi esküvő nagyon fontos volt nekünk, még akkor is, ha nem gyakoroljuk a vallásunkat. A hitünk ettől még sziklaszilárd.
    A keresztelkedésről mi úgy gondolkodtunk, hogy az evidens, hogy "jár" nekik. Szerettük volna, ha mindenki akkor lesz első áldozó és bérmálkozó, amikor annak "itt van az ideje", tehát még gyerekként, de a hittanoktatást végül nem tudták jól megszervezni, így nem tudtak járni. Azt remélem, hogy jövőre, ha bevezetik az iskolákban is a hittant, ez változni fog.
    De ezek mi vagyunk.
    Nekünk ez fontos, másoknak meg nem az. :) Sosem ítélnék el, vagy épp meg senkit az alapján, hogy meg van e keresztelkedve, vagy épp milyen vallású.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, nekem a templomi esküvő nem hiányzik. Valahogy nekem nem lenne hiteles, ott kimondani az igent, ahova nem járok egyébként is kimondani...kicsit bonyolult, nem is tudom leírni rendesen. Attól azt érzem, hogy az az igen, igen nekünk!:-)

      Törlés