2012. január 18., szerda

kenyérsütés

Kicsit reményvesztett lettem kenyérsütésben.:-(
Nagy vágyam egy jó minőségű dagasztó gép.Vágy marad, ennyit sajnálok csak erre.:-( Tudom, tudom, a nagymamáink anyukájának sem volt hiper-szuper dagasztógépe, mégis egész hétre megsütötte a kenyeret. Igen, de nekik, jó dolgos, erős kezük volt, nekem meg? Ha Csengét éjjel arrább pakolom az ágyunkba, már másnap érzem a csuklómon.:-( Szóval 1 kg lisztből sütöm a kenyeret, nem tudom olyan szépen eldolgozni. Ha kevesebből csinálom, nem elég két napra, és ha valami gikszer van a napban, lásd;fogászat, ügyintézés, bevásárlás...nem fér bele az időmbe, pláne a kovászos kenyér. Frissen nagyon finom a kenyerem, de kihűl, sűrű, kemény lesz.Ha nagyobb adagot sütök, a közepe mintha nyers lenne és nehéz.
Persze ez nem azt jelenti, feladom. Kísérletezek. Kaptam jómúltkor kedves barátnőmtől, kenyérlisztet amiben magok vannak, nagyon finom kenyerek készültek belőle a kenyérsütőben. De elolvastam az összetevőjét, hááát, volt abban sokminden, amit nem tudtam hova tenni!:-( Most azon gondolkodom, leporolom a kenyérsütőgépemet, és abban fogok dagasztani, és keleszteni. Csak olyan macera elővenni, visszarakni..mert nem fér el, csak úgy.:-(
Látjátok itt a baj! Ezen nyafogok, hogy levenni, feltenni, míg a Dédink simán addig verte a kenyértésztát, míg nem esett az eső!(nem gyöngyözött a homloka az izzadságtól)
Jó lenne összekapnom magam!:-)))

5 megjegyzés:

  1. Anikó!Én is a kenyérsütőben dagasztok, de nekem is azzal van a problémám, hogy elő kell venni.Jó lenne ha lenne elég hely és mindig kéznél lenne.
    Látom olvasod a Nem vagyok mesterszakács című blogot.A kenyérsütéssel kapcsolatban is nagyon sok jó dolgot lehet találni nála.:)

    VálaszTörlés
  2. Anikó, évek óta sütöm itthon a kenyeret. Először gépben készült, kettőt elhasználtam,harmadikat már nem vettem. Azóta a habverő dagasztókarjával keverem a kenyeret. Nem dagasztom hosszan, inkább csak jól összekeverem.
    Ha egy kiló lisztből készíted akkor próbáld meg kétszerre dagasztani. Utána, vagy két edényben sütöd, vagy ha egyben szeretnéd, akkor csak összerakod a két tésztát.
    Az én kenyerem 80 dkg liszt (csak nagyjából, mérőedénnyel mérve), 4 dl víz, fél élesztő, két teáskanál só és magok. Egészen közönséges liszt jó hozzá, nálunk a fele mennyiség teljesőrlésű.
    A tésztát a kenyérsütő üstjébe teszem és a gázsütőben sütöm, 180 fokon egy órát.
    Szerintem ne add fel, legalábbis végleg ne!

    VálaszTörlés
  3. Anikó, fel ne add. Biztosan megtalálod majd a legjobb receptet, ami még másnap is olyan lesz, amilyennek szeretnéd, meg hát minél több kenyeret dagasztasz majd, annál könnyebb lesz csinálni, nem? :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Anikó! Biztos vagyok benne, hogy nagyanyáinknak is gyöngyözött a homloka a több kiló liszt bedagasztásakor, nem hiszem, hogy emiatt kéne őket a mennybe emelni. Szívesen megkérdezném őket - így utólag - hogyan keltek, mit éreztek a kenyérsütés napján:))
    Szóval kalandra fel, sok-sok gyakorlás után lesz öröm a kenyérsütés:))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm lányok a biztatást!:-)
    Nelli, én is olvasom azt a blogot, csináltam már olyan ropogós héjú kenyeret! De azok nagyon guszták!:-)
    Kepi, én is a robotgéppel kevertem eddig, de az üstben sütés, jó ötlet!:-)
    Dius, köszi a biztatást! Igen ebben is rutin kell.,-)
    Zsuzsa, biztos ők is zsörtölődtek aznap, de szerintem mikor sült a kenyér, és az az illat...hm! Neked is köszönöm a kedves noszogatást!:-))

    VálaszTörlés