2013. március 19., kedd

Anyaságom története!

Ritkán van az mostanában, hogy előtte megvan a cím, és a bejegyzés tartalma, mielőtt elkezdeném írni. De tegnap este olyan jólesően bevillant valami, mikor fürdettem Csengét! Gondoltam egyből, ezt le kell írnom, mert jó érzéssel tölt el.:-)
Kezdjük az elején, olyan 17 évvel ezelőttig! Ott volt két szerelmes pár, és tervezgette a jövőjét, pontosabban, mi voltunk azok. Mindig is anya és feleség szerettem volna lenni. Semmilyen más karrier nem volt fontos nekem. Szóval tervezgettük a jövőnket, hány gyereket is szeretnénk. Mind a ketten, háromra gyermekre vágytunk. Jött is Mesi, esküvőn előtt egy héttel jelezte, ő már a pocakomban van. El tudjátok képzelni azt az örömet, amit akkor éreztem? Esküvő, baba várás...jó volt!:-) Majd építkezni kezdtünk, és megszületett, rá két és fél évre Dávid. Milyen nagyokat aludt a beton keverő hangjára.:-))) Beköltöztünk az új ház részbe, mikor Bence toppant be. Sosem felejtem el azokat az arcokat mikor bejelentettük érkezését! Persze utólag, kit érdekel már?  Majd mentek az évek, az eleje nem volt könnyű, egyedül, három kicsi gyerekkel. Sok mindent másképp csinálnék, de van amit nem. Nagyon keveset mozdultunk ki itthonról, mert nem volt tesóbabakocsi, csak úgy tudtunk menni, hogyha Zsolti is otthon volt! Kocsink sem volt, sokszor baktattam a három lázas gyermekkel, gyalog az orvoshoz. Majd ovisok lettek délig. Első időben nem tudtam mit kezdeni a "rengeteg" szabadidővel.:-) Persze feltaláltam magam hamar. Majd sulisok lettek, én kicsit dolgoztam....majd előjött az a furcsa érzés. Elöszőr nem tudtam mi az, csak egy nagy hiány érzetem volt! Éreztem kell még közénk valaki. Emlékszem, alig akartam elmondani Zsoltinak érzéseimet. Mert hát megvolt a három "tervezett" gyermek. És ők már nagyobbacskák voltak, nem kellett orrot fújni, kakis pelenkát cserélni.:-) Helyette, csomó más dolgot kell velük csinálni és átélni.:-)
De csak előhozakodtam az érzéseimmel, ami kicsit érdekesen hatott Zsoltira elöszőr, de miután megrágta magában a dolgot, soha nem fogom elfelejteni neki azt, mikor már ő is nagyon akarta volna Csengét! Így lett Ő!:-) Ugyanígy csinálnám ma is. Mert el sem tudom mondani mennyire jó hatással van, a mai napig is, a családra. Nem mondom, hogy ugyanolyan most mint amikor a 20-as éveinkben voltunk, fáradtabbak vagyunk sokszor, de nagy a szeretet felé, és ő meg annyit ad mikor hozzánk bújik, csak ránk mosolyog, hogy csuda.
De bennem, csak nem csillapodott le a vágy. Bevallom, haragudtam a terhes anyukákra, na jó nem az a igazi haragudás, csak az olyan "de jó neki, mert imádtam terhesnek lenni" érzés. Meg a "nekem már sosem lesz ebben részem" érzés. Valahogy Csengével még mélyebben éltem meg mindent, és a mai napig is mélyebben élek meg mindent. Mikor vártam őt, elhatároztam, sokáig szeretném szoptatni. Nem tudom emiatt e? De több mint két éves koráig szopizott, és a szülő ágyon is már nagyon ügyes volt! Én nem ítélem el a tápszeres babákat, Mesi három hónapos korától tápszereztem. De ez az erős kapocs Csengével, talán egy hónapja szakadt meg végleg. Kicsit sajnáltam, pedig már nem volt jó, meg nem is akartam tovább húzni, az elválasztást. Két hiszti volt miatta, de az sem komoly. Viszont nincs cumi, nincs cumisüveg, ha problémája van az ölembe kucorodik és belefúrja magát a mellkasomba, és tudom, kell még neki az "anyaillat" mint nekem is a "babaillat".
De tegnap, történt valami, míg fürdettem Csengét eszembe jutott, hogy neki nem lesz korabeli tesója. Az a 10-13 év, ott lesz mindig. Elöszőr sajnáltam őt, majd eszembe jutott, csak előnyére válik, már most is, hogy nagy tesói vannak, később csak jobb lesz. És éreztem magamban azt az érzést elillanni amit mindig éreztem, ha megláttam a pocakos kismamákat. Hiszen előttünk van még az élet...nekünk hatunknak! És ez az érzés olyan jó volt, hogy kit érdekelt hogy március 18.-án nagy pelyhekbe esik a hó, még szépnek is találtam, és nem gondoltam bele, micsoda locspocs lesz reggel, és borultság, csak lesz egyszer tavasz!!!:-)

Mai biggyesztés, vadas lesz, de lustaságom miatt, és mert vasalnom kell, tésztával és nem zsemle gombóccal.:-)

22 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Annyi elütésem volt, hogy muszáj volt törölnöm:) - most újra: Jó hogy megírtad eza bejegyzést:) Én is Flóra után jutottam el oda, hogy akkor én mostmár hagyok másokat babázni. Már nem irigykedem azokra akik babát várnak és otthon lehetnek a gyerekeikkel. A 3. és a 4. babavárásom amúgy is extrán aggódós volt és szerencsére már nem érzem azt, hogy megint újra akarnám kezdeni, imádom a babákat, de imádom azt is, hogy Morci is egyre önállóbb. Most jutottam el oda, ami még eddig, meg sem fordult a fejemben, hogy - valóban fel is kell őket nevelni és jó emberré! Szóval most ezen munkálkodunk, bár ezt sajnos soha nem lehet elég jól csinálni ...
    Szeretném őket boldog felnőttnek látni és szeretném majd az unokáimat "elrontani" helyettük is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a kulcsszó, fel kell őket nevelni és jó emberré, nem könnyű!!!!Mennyire igazad van, nem jól, még elég jól sem lehet ezt csinálni!
      És igen, én is pont ezt szeretném az unokáimmal csinálni.:-))))

      Törlés
  3. Kérdezted egyszer, miért olvasnak téged. Akkor nem tudtam válaszolni- időhiány miatt, most itt az alkalom. Én ezért olvaslak, mert így mesélsz.
    És örülök, mert érzem, önmagaddal jutottál dülőre, békességes most a leLked. Legyen szép napod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és ez mekkora dolog, saját magammal dülőre jutni!:-)))
      És köszönöm Júlia, hogy így érzed az írásom után!
      Neked is legyen szép napod!

      Törlés
  4. Hát ezt a csodaszép kerek, lezárt lélekrajzot akár kedvenc lapomban (Nők Lapja) is megjelentethetnék! Klassz érzéseket fogalmazol meg helyettünk. Lehet nekünk is eszünkbe jutnak ezek a gondolatok, csak valahogy más dolgok kapnak hangsúlyt, mást írunk le a blogba, mert másról szólnak, az enyém pl. egy gasztroblog. A Tiéd viszont mesélős. Élet és ételszagú! Nagyszerű! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Györgyi!:-) Na igen, ilyen az élet, és ételszagú életünk!:-)))))

      Törlés
  5. Jaj ANikó! Ismerem ezeket a vágyakozásokat, pedig nekem is 4 gyerekem van, tehát többször megélhettem ezt a szépséget. Bennem nagyon sokára csillapodott az óhaj. Szinte csak az utóbbi években. Persze a kötöttséget nem biztos, hogy szeretném már, de a többit...
    Na jó, most már az unokámmal élhetem át a babázást.:-)
    Nagyon szívhez szólóan írtál.
    Én is azért olvaslak szívesen (többek között) mert egy témát felvetve újabb és újabb gondolatokat indítasz el az emberben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azért a sok csodaszép dolog mellett, nagyon sok az energia! És hát azért lássuk be, ezt a vágyakozást szerintem,nem könnyű átlépni.:-)
      Márti, köszönöm az utolsó mondatodat(is)!:-)

      Törlés
  6. Nagyon jó volt olvasni érzéseidről életetekről döntéseitekről és azt hogy így vagytok boldogok együtt és ez nagyon szép! Ahogy olvastalak szinte késztetést éreztem hogy saját életemről érzéseimről írjak!

    VálaszTörlés
  7. :-))
    Mi is így voltunk Félixszel, hogy éreztük, kell még egy gyerek, még nem teljes a család. Most meg úgy gondoljuk, ez így kerek, ennyien maradunk. Nagyon ritkán, nagyon halványan előjön bennem a vágy egy újabb újszülöttért, de tudom, ez az érzés egyre halványulni fog. Így vagyunk egy teljes család.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Ti is olyan kerek egészek vagytok így! Bár még olyan fiatal vagy...:-)Te könnyített halyzetben vagy, készülsz majd arra "mi leszel, ha nagy leszel" életre. Nekem fogalmam sincs! Ami a nagy vágyam, az pénzpénzpénz...sok pénz a megvalósításhoz!

      Törlés
  8. Nagyon szépen megírtad Anikó, a világ egyik legszebb dolga anyának lenni. Jó, hogy így letisztultak benned a dolgok, persze visszanézve sok mindent másképp csinálnánk, de lehet, hogy nem ok nélkül történtek éppen úgy a dolgok, ahogy. Nekem már nem hiányzik a babázás, én már az átaludott éjszakák rabja vagyok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az átaludt éjszakák rabja, már én is vagyok, múltkor fent volt éjjel Csenge, elég morci voltam.:-)))
      És igazad van Erzsi, nem ok nélkül történnek a dolgok!

      Törlés
  9. Örülök, hogy ezt olvashattam. :)))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép,kerek történet.

    Sok dologban nagyon hasonlóan gondolkozunk.De a gyerekvállálást én teljesen másképp éltem meg,a húszas éveimben el sem tudtam volna képzelni.Sőt sokáig a harmincasban sem.Imádtam a gyerekeket,de féltem.A terhességtől, a kötöttségtől,a felelősségtől.Aztán elhatároztuk magunkat,és attól a pillanattól,hogy megéreztem magamban pici lényét,minden megváltozott.És azóta is kicsit "irigy"vagyok a kismamákra,olyan ez mint a drog.Ha kipróbáltad nehezen mondassz le róla.Úgyhogy nagyon megértelek,hogy kívántad magatoknak Csengét.
    A volt osztálytársaim,akiknek már nagy gyerekeik vannak,sorra vállalják be a pici babát.Hasonló érzelmi indíttatásból mint ti:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod,csak elkezdeni nehéz.:-)

      Ém, (mi)azért sem válalunk többet, mert nagy meló a három nagy most. Tanulás, flegmaság. visszabeszélés..nagy lelki munka. A picik meg nagyon sok fizikai munka. Meg néha olyan érzésem van, a nagyoknál is annyi mindent elrontottam, így is nagyon félek, milyen felnőtett tudunk nevelni belőlük. Nagyon kényes korszakban vannak..

      Törlés
  11. Fiatal voltam mikor az első fiammal terhes lettem,és érdekes módon az akkor főiskola előtt álló diáklányként nem féltem az anyaságtól.Bízva magamban és az otthon kapott nevelésből vágtam neki,persze a szüleimre is számíthattam,de a nevelésbe senkinek sem engedtem beleszólni,kaptam sok tanácsot is de én mindig az ösztöneimre hallgattam, amit nem bántam meg,és most, hogy már a nagy fiam felnőtt emberré vált,az igazi vissza igazolást csak most jött vissza,ami azt igazolja, hogy jól csináltam/uk.Mindig arra törekedtem, hogy a fiam legjobb barátja, bizalmasa legyek.Voltak nálunk is rossz napok, ajtó csapkodások, vissza feleselések főleg ha egy hét szobafogság volt a büntetés, mert nem volt otthon a megbeszélt időre.Szigorú voltam, mások szerint is,de amellett mindent megkapott amire szüksége volt, anyukám szerint túlzásba is vittem.Voltak szabályok amit jutalmaztam is annak betartásával.Tanulásról annyit, hogy én első perctől tanultam vele, mindig számon kértem a leckét amit le is ellenőriztem, amit soha nem ellenzett.Amit ellenzett az, hogy az iskola kapujában ne pusziljam meg a barátai előtt ;)Ciki volt na :))

    Kicsit hosszú lettem :)Anikó szerintem minden rendben van,egy percre se inogj meg, mert ők megérzik azt, olyan radarjuk van, hogy nem is gondolnád. :) Kitartás,és bízz magadban hidd el jól csinálod ;))



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még annyit,hogy ha nem lennék ilyen öreg már akkor egy 4.gyereket simán bevállalnék :)

      Törlés
    2. Igen, Te már vigigcsináltad ezt! Pedig még olyan fiatal vagy!:-)
      Utólag én is nagyon nagyon szeretném, hogy így legyen!
      És jó volt olvasni a soraidat, köszi!:-)

      Törlés