2013. május 10., péntek

Eset tanulmány!

Tegnap, anyák napi műsor volt Bencééknél. Jó volt! Tudom az utolsó  ilyen alkalom vele, én próbáltam teljesen odafigyelni rá. Előtte nap óvatosan kérdezte, jön e Csenge velünk? Én nem egészen határozottan mondtam, hogy nem hiszem. Így is gondoltam, legyen ez a Bencére figyelés. Láttam nagy kő esett le szívéről, mert aggódott, hogy foga az ölembe férni akkor.:-)))

Ezen túl, érdekes szociológia eset tanulmány volt! Ritkán látnak az anyukák, hiszen, már nem kísérgetem a gyerekeket suliba. Rám csodálkoznak, majd: jól vagytok? kérdés után mindig ez a második kérdés: Dolgozol? Tegnap (számoltam) ötször kérdezték meg!!!  Persze én csípőből, nem, nem dolgozom, mosolygok közben. És látom az arcokat, vegyes irigység, csodálkozás, megvetés( ez is csak a pénzünkből élősködik otthon)! Én tovább suhanok, megfogom erősebben a lakli nagy fiam kezét és elkezdünk beszélgetni, olyan fél szavasan...ahogy szoktunk!:-)
Csak tudnám mibe fáradok el estére, ha nem dolgozom???;-))))

Másik eset is volt! Három kedves anyukával beszélgetünk még műsor után (hogy utálhatnak ezért a gyerekek, mikor ők már mennének..:-).
Egyik család, most adta el a házat és vett egy másikat, nemsokára költöznek. Én tréfásan megjegyeztem, hogy mi is áruljuk a házunkat, extrákkal, anyósomék a bónuszok!:-)))
Majd megszólal egy anyuka, és egyből elmennétek? Nem hiányozna az Őrségben, Szentendre? Válaszom; nem, Szentendre nem hiányozna, a hegyek, a Duna, nagyon de Szentendre nem. De a mindennapokban többet adna Őrség, mint itt a hegyek, és a Duna. Így gondolkodás nélkül mennénk. Kicsit látom az arcokon a döbbenetet. Majd mondom, hogy mi kecskét tartanánk, állatokat, lenne nagy zöldséges kert, és én állítom sokkal jobban jönnénk ki anyagilag, mint itt a városban, ahol mindent meg kell venni súlyos pénzekért.
Kár volt bele mennem ebbe a körbe. Mosoly mögött érzem, ők mit gondolnak erről. Itt az dolgozik, aki ténylegesen elmegy és szellemi munkával keresi a pénzt. Itt más a lépték. Nehezen értik meg itt a városban, hogy a falu, nem azt jelenti, hogy egy kietlen tanyán élsz, ahol se villany, se víz. És a szomszédok csak hébe, hóba. És csak kapával a kezedben szaladgálsz, amúgy abban sincs semmi rossz!!!
Itt bemegyünk a szupermarketbe, megvesszük a fényesre vakszolt krumplit, és el sem hisszük, hogy az földben terem (lehet nem is).
Na mindegy, vissza fogom magam...nem lelkesedek bele. Elfogadom, hogy van aki ezt szereti, és van aki nem!!

Mai biggyesztés, karaj csontból húsleves, és palacsinta lesz mellé.

Csenge jót horkol a kanapén, csuda jó éjszakánk volt!:-(

 

20 megjegyzés:

  1. Az utolsó mondatodra reagálva: hát bizony, ez így van, én is tapasztaltam. Szabályosan hülyének néztek, hogy mit akarunk mi az Őrségben, és nem hiányozna ez vagy az... Más a lépték valóban, nekem a saját tesóm nem érti, mibe szerettünk bele annak idején, és mit keresünk itt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a csodálkozás???:-) Pedig ebben látom a jövőt! És nyitottnak lenni...nem itélem el azt sem, ha valaki ezt nem szeretné. Nálunk is megosztó a család!!

      Törlés
  2. Nekem is nagyon tetszene egy igazi,békebeli,vidéki élet.Ahol lakunk mindenkinek gondozott pázsitja meg tujái vannak.Nekünk meg néhány gyümölcsfa,és egy-egy napos szegletben abrosznyi veteményesek.Még erre is rácsodálkoznak páran.Olyan"hülyék vagytok?"nézéssel.
    Viszont tudom,hogy mennyire fárasztó és nehéz egy nagy kert,meg az állattartás.És azt hiszem nem is győzném.
    Az Őrségbe gyakran járunk,sok ismerősünk él ott és imádom.Főleg az ottélők közvetlen kedvességét a mesés tájat és a nyugalmat.De nem tudom,hogy hosszú távon boldogok tudnánk-e lenni és meg tudnánk-e szokni ott.Mert akkor meg lehet,hogy hiányozna egy kis nyüzsgés és a kényelem,hogy pár perc alatt beérünk az ovodába,iskolába,bankba,postára,orvoshoz,akár bicajjal is.
    Nekem egy kisváros mindenben az arany középút a falu és a nagyváros között.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, ezt szeretem! Mert nem azt írod, hogy milyennek vagyunk, hogy vágyunk valamire, hanem belátod, bár nem egy rossz dolog, de te nem birnád, kell a kis nyüzsi!
      Éppen ezt mondtam az anyukának, nem tudom, hogy akkor is kívánkoznék, ha lenne saját nagy kert? Lehet akkor nem. De itt, aranyárban van minden. És bevallom, Őrség nekem a mindenem. A kódisállások, a sok régi temloma, a harangláb, a fazekasság...minden! :-)

      Törlés
  3. Szia Anikó!
    Mi is érdekes reakciókkal találkoztunk, mikor ismerőseink megtudták, hogy elköltözünk Bp-ről, "ráadásul" egy kicsiny faluba. Kedvencem:
    - És a gyereketek, hogy fog majd iskolába járni?!
    Hát nem is tudom. Nyilván vidéken teljes a szellemi sötétség, mindenki analfabéta...
    Na, megyek feliratkozom, mert már túl gyakran olvaslak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszter!
      De jó nekem, hogy már gyakran olvasol!:-)))
      Nálunk is a két kérdés, és hova mennénk dolgozni, és a gyerekek hova mennek suliba?
      Tényleg sokan azt hiszik, ott áll az élet..:-)

      Törlés
  4. Remélem teljesül az álmod Anikó:) Felesleges energiát fecsérelni más emberekre. hogy vajon mit gondolnak, hülyének néznek, stb. Akkor mi van, csak egy életed van, ők éljék úgy, ahogy nekik jó, te meg úgy, ahogy neked jó. Akkorát nevettem, képzeld el, hogy a párommal amikor először voltunk együtt vásárolni, azt mondta nekem, valami baja van a krumplinak. Csak néztem, először nem is értettem. Hát koszos volt, nem volt megmosva, és ő még olyat addig nem látott, ez hihetetlen, de így volt:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbálok, nem fecsérelni energiát rá..:-) És köszi a bíztatást!:-)

      Törlés
  5. Mikor aznagybudapestről leköltöztünk ide ebbe az álmos városba és itt van kertünk ahova ültetünk és gyomlálunk és stb akkor anyám ( aki szintén panel lakásban él és városi) szó szerint leparasztozott engem... Hogy nem is gondolta volna, hogy egyszer paraszt lesz a tanult lányából. Bezzeg következő évben de jó is volt a kertünkből elvinni ezt-azt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én elfogadom, ha valaki nem szeretné ezt, de fordítva, miért olyan nehéz???

      Törlés
  6. Húúú, de ismerős!
    Végeztél a sulival? És van munkád? Van reményed munkára? Ettől a falnak megyek!!! És mindig el kell ismételnem, hogy itt nem én pályázgatok, hanem én kapok iskolákat, amiből választhatok, feltéve, ha keresnek valahol ilyen szakosokat.
    Ne is törődj velük! Mert van ám aki szeret otthon lenni és és csak anyának lenni. Pl. Till Attila felesége. S ez legalább olyan jó életfeladat, mint házakat tervezni!
    S mivel Neked ez most így jó, élvezd ki nyugodtan!
    Most vettem észre, hogy pontosan 88 olvasója van mindkettőnknek! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Élvezem is...:-)

      Igen, 88 olvasó van, milyen jó nekünk!!!:-)

      Törlés
  7. Ismerős a helyzet, a óvodai beiratkozásnál megjegyezte a vezető óvónő, hogy de ügyes a fiam, biztos Bölcsis!Válaszom: nem , otthon van velem. Erre ő: Ja:(
    Annyira fényezik körülöttem a bölcsit, engem pedig biztosan megvetnek,hogy nem dolgozom.............hát nem érdekel. Mindenki azt gondol, amit akar. Én jól érzem így magam, a másik, hogy anyagilag sem igazán éri meg visszamenni dolgozni........

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem éri meg vissza menni sajnos!:-(
      Kendus mikortól megy oviba?

      Törlés
  8. Tudod, az jutott az eszembe, hogy lehet, ezeknek az anyukáknak már nincsennek vágyaik, álmaik.
    Biztos vagyok abban, hogy még jó húszperces beszélgetés után másképp láttak volna az elképzelésed és talán az ő rejtett álmaik is felszínre kerülnek.
    Szerintem nem szabad ragaszkodni egy házhoz, vagy egy településhez, ha van rá lehetőség akkor lépni kell. Nekünk megadatott a nagy ház, nagy kerttel, most mégis másra, egy kisebbre vágynék...
    -mert itthon vagyok és úgy mint te, soha semmit nem csinálok!
    :D
    viccet félretéve:
    Érzem, hogy kezd felőrölni a rengeteg házimunka és a kert, nem akarok már a rabjuk lenni, teljesen belefáradtam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ha csak ragaszkodás lenne...
      Igen, nem szabad a rabjába esni sem!!!!

      Törlés
  9. Nyaralni nem tudnátok elmenni arrafelé?
    Nekem nem jött be a falusi lét, bár vonz, de úgy tűnik nem nekem való.
    Itt most pont jó, a város szélén lakunk, nincs forgalom, igaz minden kb két km-re van, dehát mire nem jók a biciklik.:))
    Remélem az álmod egyszer valóra válik, és egyszer csak az Őrségből írod a blogodat.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De sokszor voltunk, Kercaszomoron, környékén...na de az teljesen más!!!
      Köszi Erika a jókívánságodat! Szeretném én is onnan írni...

      Törlés
  10. Na végre, ide is ideértem. :) Szóval, nekünk óriási 1290m2 telek adatott, ebből alig valamennyit vesz el a régi házacska, amiben lakunk. A kert tiszta dzsumbuj volt, szépen kitisztítottuk, egy részét pedig lelkesen műveljük. :) Van minden, ami egy veteményesbe kell, és minden évben újabb területet akarunk bevonni a művelésbe. Élvezem, élvezzük, mert a földből kihúzott friss retek, a fűszernövények szálló illata kapálás közben, a fáról leszedett gyümölcs semmivel sem összehasonlíthat. Szó se róla, nem kis munkával jár, de amíg élvezettel csináljuk, szerintem rendben van.
    Viszont, van 6 szomszédunk, ebből csak 3 műveli a kertjét, ők már idősebbek. 1 néni beteg és öreg, ő ezért nem műveli, vannak még az újgazdagég meg a fiatalok gyerekekkel. Ez utóbbiak áépp most füvesítettek, tujásítottak...két picike fiuk van...tényleg nem igazán értem, hogy egy-két málnabokor vagy egy kis eper, esetleg fűszernövény miért olyan nagy teher. Pedig palántákat is adtam volna-de anyukán furán nézett rám, meg hogy hagyjam már, ő aztán semmit nem fog ültetni. Hiába, anyuka, bár nagyon aranyos, inkább csak cigizni meg füvet locsolni szeret. A gyerkőcök meg tőlem kunyiznak szilvát, szőlőt és diót, mert az olyan finom. Én meg mindig adok. :)
    De van olyan szomszéd is, akinek a kertje olyan tökéletesen van bevetve, hogy egy szál fű sincs. És folyamatosan kapom tőlük az oktatás meg kioktatást, hogy mit-hogy kell....könyörgöm, kb. 20 évig csináltam otthon, a szülői ház kertjében...
    Szóval bármit csinálsz, valahogy mindenki furán néz rád. Kezdem megszokni, hogy minket is dilósnak tartanak, mert nem hagytuk teljesen parlagon a kertünket, és élvezettel megyünk ki minden nap 1-2 órácskára. :)
    Kedves Anikó, van nekem egy privát blogom, az otthonunkról. kertünkről szól, küldtem neked meghívót, örülnék, ha elfogadnád! :)

    VálaszTörlés
  11. Jajj, nem tudok küldeni meghívót, kéne az e-mail címed. :) Megadod?

    VálaszTörlés