2014. február 13., csütörtök

Háztartási gépek

Igen, napok óta, vagy hetek és hónapok..:-), foglalkoztat a téma! Érvek, ellenérvek, jönnek szépen sorban.
Nézzük az én példámat. Két égető "problémám", a mosogatógép és a szárítógép éppen most. Mikor tönkrement a mosogatógép, egyik pillanatról a másikra döntöttem, hogy nekem nem kell még egy gép, ami elromolhat. Inkább, két öblös mosogató tálca. Megkaptam, és nagyon kényelmes benne mosogatni. Amúgy nincs bajom a mosogatással, mert van egy két pillanat amit nagyon szeretek benne, ez például akkor van, mikor elkezdek mosogatni, és a forró vízbe rakom a kezem, ami mindig hideg.:-) Azután mikor kezdem látni, a 10. pohár után, na már a tányérok jönnek..majd, mikor törlöm a tűzhelyet, a pultot, és engedem le a mosogató vizet.
Mikor nagyon utálom, az az a pillanat, mikor meglátom, hogy még a nagy asztal is tele van mosogatni valóval, mikor kihűl a víz, és zsíros edények, még úsznak benne...mikor el kell törölgetni az edényeket(különben hova tenném a többit)És hogy nem tudom a mosogatógépbe eltüntetni este a mosatlant, mert este kilenckor már nem csörömpölök..És persze hétvégén, mikor a gyerekek mosogatnak, elviselni, hogy néha, nem a poharakkal kezdik a mosogatást.:-(
Mert volt mosogatógépem, és tudom, olyan csilli-villire mosogatni sosem fogok, mint a gép, de ugye, ez csak gép, ami el romolhat, áramot fogyaszt. És ugye a megvétele sem olcsó. Meg a beépítése sem, mert már döntöttem a mosogató tálca mellett.
Azután a mosógép, ami ha nem lenne...nagyon bajban lennék. Heti hatszor kell mosni. Még csak két és fél éves a gép, de a gumija, kiszakítja centrizésnél a ruhákat, zsákban kell mosnom, körülményes...de mos. És akkor a szárítás, fürdőben van a ilyen kihúzhatós fregoli, három, és arra teszem, egy adag kényelmesen elfér, ha megy a fűtés, szárad a ruha, ha nem...akkor nem annyira. Ha szárad a ruha...akkor minden rendben, illatos, száraz, ha nem, akkor dohos szagú lesz, és torlódik a mosás. És ami jobban idegesít, ha olyat főzök, szívja be  a ruha az illatot...és hogy nincs hely, ha lenne mosókonyha, nem idegesítene, a száradó ruha. De ugye utána néztem, nem igaz  az a mondatom, hogy a szárítógép sok áramot fogyaszt, mert vagy nagyon jó kis fogyasztású gépeket lehet kapni két-háromszázezerért, vagy már van, százezerért is nagyon jó, de annak a fogyasztása, négyszer akkora, mint az energia takarékosnak. És akkor kiszámolva a villanyszámlát....hááááááááááááát, sok(k)!:-) És akkor persze ez is csak egy gép, ami elromolhat, és fogyaszt is. Nem keveset. Jó nyáron, ott a napocska. De itt is azért tudom, az a pihe puha illatos ruha. Aztán meg persze, közvetlen utána arra gondolok, de a levegőn ingyen van, és eddig is kibírtam nélküle...
Arról már nem is írok, hogy a 14 éves hűtőnk, ami kicsit rozsdás már, de azonfelül szeretem, lassan beadja a kulcsot...és ahogy azokat is nézegetem....
Még egy álmom volt, egy dagasztó gép, de olyan drága, ami igazán jó! Persze utána nem is vágyok rá, jó a két kezem is, mint kiderült mindenre!:-)))))
Ti, hogy vagytok vele?

28 megjegyzés:

  1. Zavar, hogy derékig van a szennyes, mindennap megy a mosógép, nem szárad gyorsan. Nyáron ismét építkezés, szeretnék a mosókonyhába egy szárítógépet, már jeleztem az illetékesnek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelezni én is jeleztem, csak elutasítottak!:-))))

      Törlés
  2. Hát, én egy mosogatógépet nagyon szívesen elfogadnék, főleg, mióta dolgozom... Amúgy nálunk sincs semmi extra, a mosógépemet sűrűn dicsérgetem, jó munkát végez, de a konyhába pl. már nem is vehetnék semmit, el se férne. Egy igazi Kitchen Aid-et természetesen nem utasítanék vissza, kidobnék minden mást... :-D A tésztát én szeretem kézzel gyúrni, dagasztani, szóval ahhoz ragaszkodom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D Én is dobnék érte minden mást!:-) És egy marha jó kávéfőzőért is..:-))

      Törlés
  3. Szárítógépet valószínű beruházunk most, mosogató gépet szeretnék, de kicsi a konyhám, nem tudom hogyan férhetne el, pedig tényleg jó és kevesebb viz fogy mint a mosogatással. A többi háztartási gépünket (hűtő, tv, laptop stb.) a villanyégőkkel együtt lecseréltük energiatakarékosra és 8000! ft-al fizetünk kevesebb villanyszámlát. Ez azért egy évre átszámolva nem kevés. Nagyobb kiadás volt, szívtam is a fogam, de egy két év alatt bőven megtérül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Promóciós céllal van ez a bejegyzés! Éljenek a szárítógépek!!!:-))) Csak kár, hogy az Illetékes ma nem olvas!:-)
      Igen, azért sokat számítanak az energiatakarékos dolgok..
      Jó, hogy itt vagy!((()))

      Törlés
    2. Hol lennék? :) persze, hogy jövök!

      Törlés
  4. Mosogatógép van, de nem szeretem, mert hangos, persze attól még jó hogy van:) Főleg hétvégén...
    Szárítógépem nincs, de nem kizárt, hogy lesz egyszer, mert gyűlőlöm a szárítókat kerülgetni az előszobában, vagy a hálószobában és teregetni sem szeretek, pedig mosni mi is mosunk legalább anyniszor mint ti:)
    No majd egyszer!
    Amúgy ahogy öregszem, úgy utálom egyre jobban az elektromos zajokat, ideges leszek ha pl. valaki nyitvahagyja a fsz ajtót amior centrifugál a gép, vagy ha hajat szárít .... - mondjuk, lehet, hogy az az okat, hogy amúgy is mindig zaj van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Téged is zavarnak a zajok? Engem is...úgyhogy mindenből csak halk...na de az drága...jól van na tudom... :-)

      Törlés
  5. Én vettem használtan egy szárítógépet.Nagyon rossz volt ősszel az esős időben, mikor még nem fűtöttünk, hogy a ruhák 3-4 nap alatt száradtak meg és büdösek voltak.
    Már van fűtés, de még mindig használom hétvégén, ha nagyon sok mosnivaló összegyűlt, és nem férne a szárítóra.
    Javaslom, ha lecserélitek a mosógéped, vegyetek mosó-szárítógépet. Felültöltős, így a ruhákat nem rongálja, és kb 20,000.-ft-tal drágább mint a sima mosógép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Irigy vagyok egy kicsit.:-) Ma néztem pont ilyen gépet, de olvastam sok olyat, hogy nem szárít az ilyen, rendesen..:-( Itt ugye az a cél, hogy rendesen szárítson. Ezt is utálom, mint a porszívó vásárlásnál, hogy úgy kipróbálnám előtte, mielőtt megveszem.:-)

      Törlés
    2. Nekem régi gépem van és 2x 50 perc alatt 10 kg mosott ruhát szépen megszárít.
      Hangos, mert nem kondenzátoros, viszont nem kell bekötni, így kint van a kazánházban. És finomak, puhák illatosak a ruhák, mióta szárítógépem van nem vasalok, mert nem gyűrődnek, ha a lejárat után gyorsan kiszedem, és elhajtogatom. (és 10,000-ért vettem a gépet egy ismerőstől, aki panelba költözött és ott nem tudja használni..:)

      Törlés
    3. 10 000ft-ért? Hogy nekem nincsen ilyen ismerősöm????:-))))
      Nem kell vasalni...puha illatos...na jóvanmá...:-D

      Törlés
    4. A férjem kint mosó szárítógéppel most és nem akartam elhinni, hogy a ruhák nem gyűrődnek és sokszor vasalni sem kell (bár én alapból nem vasalok soha) és skypon mutatta a frissen mosott szárított szakács kabátját, bakker tényleg nem volt gyűrött. Azóta szeretnék én is:)

      Törlés
  6. Olvastalak a napokban is, csak nem jeleztem. Örülök, hogy visszajöttél. Nekem nincs mosogatógépem, s ha egyedül vagyok a magam dolgait kézzel mosom. Persze a kicsiket, most állandóan megy a mosógép. S ahogy nálad is, nyáron nincs jobb a levegőn szárításnál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyáron nagyon jó, de télen, tavasszal, ősszel?? Hát mindenesetre most van hova gyűjtögetni a pénzt...

      Törlés
  7. Aniko!

    Erdemes beruhazni ra, foleg nalatok, sok a ruha, mosnivalo... Nekem van szaritom, mar nehezen nelkuloznem, annyira jo, hogy akar egy oraval indulas elott is nekiallhatok kimosni a kedvenc ruhamat es frissen, uden, illatosan veszem ki. De csak kulonallo, nagy szaritot erdemes venni, mert a kicsiben, ami esetleg egyutt van a mosogeppel, nagyon osszegyurodik a ruha. Viszont egy Kitchen Aid nekem is nagy almom!
    Lizi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ez az Lizi..nagy gépek meg jó drágák. Á, előbb hajtogattam a ruhákat, akkor azt gondoltam minek is szárítógép? Máskor meg olyan jó lenne.......:-) Jó, ha lenne rá lehetőség lenne, azt azért bevallom!:-)))

      Törlés
  8. Mosogatógépem van, én nagyon szeretem. 8 órában dolgozom, el se tudom képzelni, hogy mikor mosogatnék. Munka után tanulás, főzés otthon, nekem nagyon bevállt. Én mindig vágyakozva néztem azokat a konyhai kisgépeket, amiknek van egy tálja, és magától forog, kever, dagaszt. Eddig kézzel dagasztottam a kenyeret, elég sokat sütök. Most az álmom valóra vált, el se tudom mondani milyen könnyebbség, hogy ott tudom hagyni, kever, dagaszt, addig elpakolok ezt-azt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, aki dolgozik annak nagyon sok segítséget adnak a gépek! És azért én is szerettem a mosogatógépemet, míg el nem halálozott.. csak a javítás...stb. és én hülye túl hamar választottam, mosogatótálcára..:-)
      Ezek a dagasztók nekem is tetszenek, főleg a minőségi, amiben erő is van! Azután megnézem az árukat..hát, elrettentenek.

      Törlés
  9. Szia Anikó!

    Olyan régen jártam erre felé, hogy csak kapkodtam a fejem az utolsó pár-nap eseményein. :(
    (még nem jutottam a végére)
    Azt mindenesetre jól tetted, hogy nem zártad be a blogot, szívből örülök neki, neked!
    ;)

    Na, nekem van mosókonyhám és van szárítógépem is!
    ;)
    Szerinted hányszor használom?
    Ritka kivételes helyzetekben...
    (véletlenül kimosott papírzsepkendő, vagy a törülközők, plüss dolgok felfrissítésére)
    Nincs nekem arra időm, hogy azt lessem, mikor "jár" le a gép, mert ha véletlenül tovább benne-marad és már kihűl, akkor úgy néznek ki a ruhák, mintha a kutya szájából húztam volna ki,és csak magammal cseszek ki mert vasalhatom az egészet...
    -fehérneműt lehetetlen belerakni, mert a gumikat szét b@ssz@, a pamutruhák legalább 1 számmal összemennek stb...-annyit meg nem ér az egész!
    :D
    A mosogatógépem már nekem is vagy 2 éve tönkrement, azt is csak alkalomszerűen használtam. Mikor szerelőt hívtunk hozzá 2xmár volt is javítva azt mondta, hogy ezeket a gépeket így gyártották, hogy 6-8 évig legyenek üzemképesek. Nincs alkatrész, cseréld (dobd) ki! Hát én inkább egyiket se választottam...
    -illetve, önként és dalolva a kézi mosogatást.

    A hűtő az már más téma! :)
    Nem tudom, hogy van-e még, de régebben lehetett kapni szépséghibásokat, jóval bolti ár alatt... és semmi bajuk nem volt.

    A kenyérdagasztónak is majdnem bedőltem egyszer!
    Még az a szerencse, hogy Gáborom ott volt mellettem...
    Csak dagasztani nem, sütni meg egyébként sem abban szoktam!
    :D


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na tessék, ellenérvek, ha nem tudnád Móni, itt most propagáljuk a gépeket!:-)))) (vicc volt:-D)
      Különben ne olvass vissza, nem érdemes! ;-)
      Mosókonyha...hú de jó lenne...na de aki parasztházba vágyik, örüljön a mosógépnek.:-)))

      Törlés
  10. Na n em Kitchen Aid az enyem,egy Bosch,van benne ero.Pontosam egy evig tettuk ra felre a penzt es nagyon megert,sokat hasznalom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jók is az ilyen segítők az embernek!:-)
      Valamit csiripelt az illetékes ma...:-)))

      Törlés
  11. Idén nyárra tervezzük, hogy áthelyezzük a most beépített ajtót, így nagyobb lenne a konyhám, és elférne a mosogatógép. És megszűnne az állandó kupi, ami miatt ég a fejem, mert aki belép ezt látja először...
    De most már a szárítógépnek is megcsapott a szele.:)
    Meg én is gondolkodom a dagasztó-keverő erőgépen, meg a gyümölcscentrifugán, meg a robotgépen. Szörnyű vagyok. Valszeg nem használnám agyon őket, de befőzéskor nagyon-nagyon jó lenne. Egy egész napig szeleteltem 6 üveg csalamádéra való káposztát/répát/paprikát...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, ugye...nálatok sem lesz kevesebb a mosogatnivaló.:-)
      Hát azért ezek csak megkönnyítik a dolgunkat!:-))))

      Törlés
  12. Valljuk be, szerintem ez csak pénz kérdése, azért az alapvető gépek nagyon megkönnyítik a munkát, így nem kell a saját háztartásod rabjává válni és ha meg tudod fizetni az ultra energiatakarákosat, akkor még spórolsz is a villanyszámlán. Én is főállásban dolgozom, sokat sütök-főzök, a mosogatógépet nem adnám semmi pénzért, még így is mindig van kézi mosogatás is, amit nálunk a fiúk csinálnak, bizony ám. A porszívózás is férfi munka nálunk, egyszer a leendő feleségek nagyon fognak ennek örülni:) Szárítógépem azért nincs, mert van egy hatalmas mosókonyhám padlófűtéssel, ahol bőven van hely szárításra is. Nekem van egy Kitchen'Aid-em, nem dicsekedni akarok ezzel, de tényleg szuper, minden nap használom, valami csoda masina, ezen kívül vannak még gépeim, de Őt nem adnám oda semmi pénzért, nekem ez volt mindig a vágyam:) Tudom már lezártad a témát, csak most láttam mi minden történt itt nálad, sok mindenről lemaradtam, örülök, hogy csak lezártad, de nem zártad be a blogot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, vagy egyszerre fizet az ember kis sokat, vagy a villanyszámlában sokat!
      Pénz függő is igen, meg hely függő is. Mondjuk én a dagasztó géppel úgy vagyok, azt megoldom kézzel, bár úgy kidolgozni, nem tudom kézzel mint a géppel. Mint ahogy nem tudok úgy mosogatni, mint a gép.:-)

      Nem baj Erzsi, hogy lemaradtál róla! Köszönöm!:-)

      Törlés