2013. február 26., kedd

Érzem....

itt a tavasz!:-) nem nézek időjárás előrejelzést! :-))))

Ma voltam bevásárolni a hétre. És megálltam a palánta magok mellett. Bár tavaly szentül megfogadtam idén nem ültetek, már ott van a teraszon a föld, a kis ültető láda, és a magok is. Nem mondok semmi újat annak aki régóta olvas, iciri- piciri kertünk van. Abban mindent szeretnénk ültetni. Én legelsőnek sárgabarack fát szerettem volna, meglett. Majd jött a nyírfa vágyam, az is meglett!:-) Majd Zsolti bambuszt szeretett volna, megvan, majd vér szilva fa, japán juhar, ribizli bokor, szilvafát is ültettünk tavaly, meg van füge bokor, egy ringló fa, és kibújt a semmiből egy eperfa, vagyis nem is a semmiből, hanem a szúrós feketeszeder közül. És persze legyen gyep, meg a pingpong asztalnak hely, vagy a medencének. Elkerítve meg a nagy becsbe tartott tó van, körbe szebbnél szebb növényekkel, pl. pampa fű, virágzó, ezaz....és a gyönyörű tavirózsa. Mellette a fűszer kert, ma szemre vételeztük Zsoltival, a rozmaring gyönyörű és a kakukkfű, majoránna, meg a zsálya is. Cirtomfű már teljesen ellepte a kertet. De imádom, mint a nagyon öreg, és gyönyörű levendulát is. Mellette van két friss tő is. És ebben a kicsi kertben van még a tulipán, meg a nárcisz, és a krókusz. Meg bújik a medvehagyma. Ide közé rejtem a dézsába a paradicsomot is, amit tavaly annyira sajnáltam megritkítani, hogy alig termett. Na idén ez másképp lesz!!!! Ja és vettem uborkát is, az futhat a kerítésre...Kihagytam valamit??? Ja, csak a két nagy leanderemet, meg a dupliaszírmú kicsit, és a angyaltrombita virágot a babérfát..és pár kaktuszt!:-) De mondom zsebkendó méretű a telek!:-DDD Mihez kezdenénk ha nagyobb lenne????
És imádom a virágokat, már vettem is mini napraforgó magot...és még csak most jön a tavasz!:-)))


ja, és nem kérdeztek semmit tőlem, ezek szerint ismertek????Az JÓ!!! És köszöntöm az új olvasóimat, és a régieket is. Csodaszép délutánt Nektek!!!!
 

20 megjegyzés:

  1. Én egész délelőtt a veteményest terveztem, rajzoltam. És holnap megyek magokat venni. A paradicsom már bújik, ha szép lesz(marad) az idő lesz lassan lesz salátánk is, zöldhagymánk is.
    Csak már jöjjön a tavasz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jöjjön bizony! Én is elvetem a magokat a héten, és nagyon kíváncsi vagyok az idei termésre!:-)

      Törlés
  2. De jó neked hogy van kerted , én csak a teraszra tervezem hogy mit is kéne ültetni? Sajnos nem sok napot kap pedig minden virágnak arra van a legnagyobb szüksége. Nem tudom hogy miért de látom hogy süt a nap és mégis hangulatom a béka... alatt landolt a mai napon! Van ez így néha!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is panelból költöztünk ide. Bár én csak pár évet laktam ott. De nagyon, nagyon szeretek kint lenni. Már ma is olyan jó volt!:-)
      Remélem a hangulatod javult estére már!!!!!

      Törlés
  3. Na most megleptél ám. Tudtam, hogy van pici kertetek,de hogy ennyi minden van benne! A rozmaring és a fügebokor Neked nem fagy ki? Nekem már hatalmas bokorrá fejlődött tavaly a rozmaringom, nyárra kiültettem a ládából a kertbe, és úgy gondoltam, ha jól betakargatom nem fagy ki. Hát nem nyertem, megsirattam. Azóta nem is nevelek rozmaringot. A fügebokor három éves. Második éve van kint télen is, szépen lefagyott , de újra kihajtott. Persze a fügegyümölcsöknek nem volt idejük beérni.Idén látom, ahogyan leszedtem a "fagyvédelmet" hogy már megint annyi neki. Igaz én elég északon, hűvösebb vidéken élek, lehet, hogy nem is érdemes itt fügézni. Te mivel véded őket? Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idén itt, nem volt olyan hideg tél, csak csapadékos! Így nem fagyott el semmi, sőt olyan élet van mindenben, hogy csuda!:-) A rózsán nagyon sok hajtás van, a vérszílván már piros a rügy. A rozmaring, szép zöld. De tavaly (is) elfagyott a füge, és az új hajtás ami a földből, vagy alulról jön, nem olyan erős, hogy beérjen a gyümölcs, főleg azon előtte ősszel lesz rajta a kisfüge. A rozmaringot, pampafű száraz hajtásaival takarja be Zsolti! De nekem azt mondta a bácsi akitől vettük a fügét, ne takarjam be semmivel, mert a kórokozok nagyobb kárt csinálnak benne, mint a fagy! Igen ezek a rizikós növények. Apósom kiásta a földből idén,bevitte a pincébe, és kiszáradt neki, nálunk meg olyan szép illatos most!:-)

      Törlés
    2. A fügefám egy hatalmas cserépben lakik. Nyáron a teraszon, télen a lépcsőházban. Ennek eredményeképpen már kihajtott. Most már muszáj locsolgatni is. Az őszi kisfügék nagyon szépek és jönnek az idei gyümölcsök is. Csak azokat le ne hullassa, mint tavaly. Viszont egy csomó fügét tudtunk enni róla a nyáron, mert szerette e helyét. már csak metszeni kellene megtanulni. :-))

      Törlés
  4. Akkor jöhetsz hozzánk ültetni!
    Nálunk ott a hatalmas kert, ami még mindig arra vár, hogy rendbe tegyük. Idén viszont már én is terveztem bele egy-két dolgot, nem sokat. Kevés paradicsom, paprika, borsó, bab, saláta. Inkább gyümölcsfákat szeretnék, főleg őszibarackot meg cseresznyét. Na jó egy kevés málna és egres bokor is jöhetne, de előbb legyünk túl azon amit idénre terveztem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ú, ha nekem nagy kertem lenne...na de nincs! :-( Majd talán egyszer...talán...

      Törlés
  5. Szép lehet az a minikert! Csodaszépet Nektek is! :))

    VálaszTörlés
  6. Tervezem, magok is vannak. El kellene már ültetni a paradicsomot. De ma szakadt a hó! Hát így elfelejtettem a magokat elduggatni. pedig annak nem sok kell. :-)) De jó, hogy ennyi minden van a kertedben! Nekem is sok zöldség lesz és bízom benne, hogy idén lesz szamóca is! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HÓ???????(pipipipipippppiiiiiii, nem hallok semmi ilyesmit!:-)))))

      Szamóca? Na az még nincs, hova is tehetnék szamócát....(állvakarás:-D)

      Törlés
    2. Az esőcsatornába, amit a kerítésre lógatnál. Vagy függőkosárba, mint Jamie Oliver kertjében:)

      Törlés
  7. Nekem is iciripiciri a kertem(sajnos).Paradicsom,paprika,bab,uborka és tök ami szokott lenni.Idén még szeretném egy picit bővíteni.
    Gyümölcsfa(barack,meggy).
    Én is szeretnék egy hatalmas kertet,amin soksoksok mindent tudnék ültetni.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, ugye, mit lehettne tenni venni, azon a telken a prasztház mellett.... :-)

      Törlés
  8. Tudod, én terasz "kertész" vagyok... :-))) Már várja nálunk is a két esőcsatorna, hogy végül mi mellett döntök. Idén szamócát szeretnék bele tenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez annyira tetszik, már tavaly is nagyon elvarázsolt az esőcsatorna, Gondolkozom, lehet nálunk is fel lehetne tenni a keritésre..:-) Micsoda ötlet!!!!

      Törlés
  9. Sok jó növény kis helyen is elfér.:) Jó sok dolog van a parányi kertedben! Mi edényekkel kezdtük egy betonudvaros kis házrészben, de úgy vettem észre, hogy nekem semmi nem elég. 2000 nm sem.:)
    Szép időt a kertészkedéshez, nálunk egy hete esik az eső, ki se dugtuk az orrunkat.:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Meli, szép idő van felénk!:-)
      Nekem sem lenne elég semmekkora kert..:-)

      Törlés