2013. február 25., hétfő

Mit is írjak?

Hogy, jó kis hétvége volt, bár vasárnap megint ment a műsor a gépezés miatt. Nem tudom, én vívódom miatta, igaza van Zsoltinak, hogy Mesinek kevesebbet kellene ott ülnie, és van egy oldal ahova nem szeretnénk, hogy járjon. Erre pont tegnap Zsolti ment a számítógéphez, amit Mesi használt előtte. Én tudom, hogy nem ez a jellemző amit Zsolti látott, sajnos pont azt amitől meg szeretnénk védeni a gyerekeinket. És ez a kezdő lap volt, onnan tud a saját oldalára menni, ahol "beszélgetnek". Én nem nevezném annak, és mondtam Mesinek szakadjon már le róla. A fb-ról nem tudom eltéríteni, már nem is akarom, mert tisztában vagyok hogy ma ez a "menő"! Nem tudom, nem tudom...Akinek van nagyobbacska gyereke, hogy oldja meg a számítógépezés időtartamát és hogy látja át, mit csinál rajta a gyerek?????

Sajnos a tágabb családban korlátlan netezés van megengedve, saját laptoppal, vagy telefonnal...így "jó" példa van a gyerekeim előtt. És a fiúkat is kezdi begyűrűzi ez a világ. Én meg ölődök, villámot hárítok, csalódok... Megint hülye begyepesedett szülők vagyunk....

Azért volt nagyon jó is  a hétvégén.:-) Például, három pizza készült. Egy ebédre, egy vacsira, meg vasárnapi vacsira. Kettőt Dávid csinált, egyet Mesi. Jókat nevettünk, ahogy eltűnt a tepsi pizza, majd egy nagy tepsi almás pite, mellette volt sült krumpli, és hal is sütve, vasárnap meg nem lehet, húsleves nélkül. Meg mellé kis rántott hús krumplipürével, barackkal.:-) Komolyan kifőzdében vagyunk.:-) Megjött a gyerekek étvágya, lassan szokom a nagyobb adagban főzést!:-))))
Mára maradt húsleves, és csináltam mellé krumplis tésztát!
Az jó hír, hogy érzi minden porcikám, hogy jön a tavasz???? Mindenem fáj!:-(

12 megjegyzés:

  1. Egy bizonyos kor után úgyis muszáj a saját eszükre bízni őket. A Réka tizenhét múlt, őt már nem korlátozhatom.
    A kisebbek hétvégén napi egy órát gépezhetnek, szigorúan szabályozva a játékokat.
    A Szabrinánál kellett kicsit átgondolni a gépezést, mert már az iskolához is kell neki. Ha itt van dolga, jöhet, de csak leckét írhat.
    Nálunk így működik.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, nálunk sem a szabályozás a gond, hanem a betartás. És a közbeni szélsőséges viselkedés...

      Törlés
  2. Lassan ideér ám az a jó idő. Ha nem kamuztak akkor a héten 10 fok is lehet :) Az almás pitéből ha maradt, csomagolhatsz ám nekem is! Imádom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos egy morzsája sem maradt az almás pitének, de lesz a héten ismétlés, mert sok almánk van még!:-)

      Törlés
  3. Jó kis probléma a netezés. Nekünk még ugyan megy hatalmi szóval,.de kérdés, meddig. A szakember azt mondja, legyen a gép egy közösségi helységben (nappali), ez nálatok adott. Tiltsa le a szülő egy program segítségével a nem kívánatos oldalakat. No, ezt a programot nem ismerem, de utána nézek majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mesi korlátlanul ott ülne, jó nem töltöget le, álltalában fb-zik. De most a felvételinél kiderült, tanulás helyett is netezne...:-( Órákat, és mint írtam, én korlátozom egy órára, jó, másfél lesz belőle, és utána már utálatos, flegma...de előtte meg..ááááááá

      Törlés
  4. Én bevallom, nem korlátozzuk. Annyi az elvárás, hogy hétköznap Patriknak csak leckeírás/tanulás után lehet bekapcsolni a gépet, és amikor már jó idő van, akkor ki KELL menni suli után minimum egy órára. A többi időben netezhet, viszonylag korlátlanul. Mivel kis lakásban lakunk, nem nagyon tudnak észrevétlenül csinálni semmit, így tudjuk, hogy legtöbbször youtube-on néznek valamit, játszanak egy online építkezős játékon, facebook-oznak, és skype-on beszélgetnek. Ja, és honfoglalóznak. De a gépük nincs ellenőrizve. Időnként átvesszük újra és újra az alapvető szabályokat, amiket még a nethasználat legelején elmondtunk (ne add meg a neved, címed, ne regisztrálj, ha nem tudod mi az, ne kattints mindenféle nyereményt ígérő linkre, ne add ki magad másnak, ilyesmik). Mivel hárman osztoznak a gépen, így egymás között beosztják, mikor ki játszik, de hellyel-közzel ez is jól működik. Őszintén szólva, én azt látom, hogy elég jól egyensúlyban tartják ezt a világot meg a valóságot, mert azért még szeretnek kimenni focizni, biciklizni, kutyát sétáltatni, játszanak a társasjátékokkal is.
    Szóval nálunk ez a bizalomra épül. És tudják, vagyunk annyira szigorúak, hogy csak egyszer lehet ezzel visszaélni. :)
    De azt hiszem, ez is olyan, hogy ahány ház, annyi szokás. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nálatok, nagyon optimális a helyzez!:-)
      Mivel nálunk nem lesz anyagi keret sem arra, hogy külön gépjük legyen, így ezen osztozunk. És így mindig lesz konfliktus! Zsolti meg nehezen tűri, hogy beszélgetés helyett, nyomkodják a gépet, és igaza van! Na majd alakul ez is...

      Törlés
  5. Nálunk is van külön gép, azaz csak Márkónak (13,5 é ) tavaly kapott egy használt laptopot. Néha elveszem, ha szerintem nem tanul eleget, de ő is leginkább horgászós videókat néz és zenét kever a gépén. Néha autózik vagy autós filmeket is néz ( Taxi stb ) A facebookjára fel szoktam menni körülnézni, de nem látok semmi különöset, nem is nagyon aktív.
    Viola 10,5 éves, nincs facebookja a nagy gép elé szokott ülni néha, olyankor valamilyen lányos játékot játszik, vagy a kicsiknek keres mesét a you tube-on. Nincs sokáig a gép előtt, mert ált. összevesznek rajta Leilával és akkor elküldöm őket. Leila max. mesét néz, játszani sem szokott mert abból mindig veszekedés van és onnantól nincs gépezés, Morci csakis Eperkét akar, de azt meg mi nem bírjuk már :) A gyerekekt én is ki szoktam küldeni ha jó az idő, hétközben pedig nincs nagyon idő a gépezésre, így még szerencsére nem kell emiatt különösebben veszekedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, én is most nem engedem Mesit ide, mert megláttam ma az ellenőrzőt!:-( És hétfőn vinnie kell azt is a szóbelire.:-( Fiúk még nálunk is lájtosan nyomják!

      Törlés
  6. Szia! Nálunk a legnagyobb is csak 10 éves, így biztos sokkal könnyebben oldjuk meg ez pedig az, hogy hét közben nincs gépezés. Hétvégén közösen nézünk valami családi filmet, vagy mesét. Ha olyan az idő, hogy nem lehet kint lenni (vagy nem túl sokat) akkor egye-egyet játszhatnak, de ezt szigorúan időre, beállítom a telefonom, amikor jelez, át kell adni a másiknak...hát így.
    Szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Üdvözöllek nálam!:-)
      Köszi, hogy megosztottad ezt velem, igen még könnyebb ebben a korban. De nálunk azért Mesi már 15 éves...ebben a korban már nehezebb, de nem lehetetlen.:-)))

      Törlés